Cercador visual

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un cercador visual és un motor de cerca dissenyat per cercar informació a internet a través de l'entrada d'una imatge o un motor de cerca amb un desplegament visual dels resultats de cerca. La informació por consistir en pàgines web, imatges o altres tipus de documents. Actualment la utilització d'aquests motors de cerques és predominant en dispositius mòbils, ja que permet obtenir informació sobre objectes desconeguts en qualsevol moment i lloc. Existeixen diverses tècniques per a realitzar cerques visuals, i la més utilitzada és la consulta d'imatges mitjançant exemple

Classificació[modifica | modifica el codi]

Depenent de la naturalesa del cercador es poden distingir dos grans grups, els que tenen com a objectiu trobar informació visual (imatge, vídeo...) i els que presenten un desplegament visual dels resultats.

Cercadors d'informació visual[modifica | modifica el codi]

Captura de pantalla dels resultats mostrats pel cercador d'imatges mitjançant exemple GOS

Cercador d'imatges[modifica | modifica el codi]

Un cercador d'imatges és un motor de cerca que té com a objectiu trobar una imatge. La cerca es pot fer a partir de paraules claus (text), una altra imatge o un enllaç web a una imatge. Els resultats obtinguts depenen dels criteris de cerca, tals com metadades, distribució de color, forma, etc. i de la tècnica de cerca que utilitza el cercador.

Esquema d'una cerca realitzada mitjançant exemple a partir de regions detectables en una imatge

Tècniques de cerca d'imatges[modifica | modifica el codi]

Actualment s'utilitzen dues tècniques en la cerca d'imatges:

Cerca mitjançant metadades: la cerca d'imatges es basa en la comparació de metadades associades a la imatge com paraules claus, text, etc. i s'obté un conjunt d'imatges ordenades per rellevància. Les metadades associades a cada imatge poden fer referència al títol de la imatge, format, color, etc. i poden ser generades de manera manual o automàtica. Aquest procés de generació de metadades s'anomena indexació audiovisual.

Cerca mitjançant exemple: en aquesta tècnica, també anomenada consulta d'imatges mitjançant exemple, els resultats de la cerca s'obtenen gràcies a la comparació entre imatges mitjançant tècniques de visió per ordinador. Durant la cerca s'analitza el contingut de la imatge, com per exemple color, formes, textures o qualsevol informació visual que es pot extreure de la imatge. Aquest sistema requereix una complexitat computacional major, però és més eficient i fiable que la cerca mitjançant metadades. També existeixen cercadors d'imatges que combinen les dues tècniques de cerca, ja que la primera cerca es fa introduint un text, i a continuació, a partir de les imatges obtingudes es pot refinar la cerca utilitzant com a paràmetres de cerca les imatges que apareixen com a resultat.

Cercador de vídeos[modifica | modifica el codi]

Un cercador de vídeos és un motor de cerca destinat a cercar vídeo a la xarxa. Alguns cercadors de vídeo realitzen la cerca directament a internet, mentre que d'altres allotjen els vídeos d'entre els quals es fa la cerca. Alguns cercadors permeten també utilitzar com a paràmetres de cerca el format o la longitud del vídeo. Normalment els resultats vénen acompanyats d'una captura en miniatura del vídeo.

Tècniques de cerca de vídeos[modifica | modifica el codi]

Actualment, pràcticament tots els cercadors de vídeo es basen en paraules clau (cerca mitjançant metadades) per a realitzar les cerques. Aquestes paraules clau es poden trobar en el títol del vídeo, en text adjunt al vídeo o poden ser definides per l'autor. Un exemple d'aquest tipus de cercadors és youtube, un dels cercadors de vídeos més famosos d'internet. Alguns cercadors generen les paraules clau manualment, mentre que d'altres utilitzen algorismes per analitzar el contingut audiovisual del vídeo i generar les etiquetes. La combinació d'aquests dos processos millora la fiabilitat de la cerca.

Cercador de models 3D[modifica | modifica el codi]

Un cercador de models 3D té com a objectiu final trobar l'arxiu d'un objecte modelat en 3D d'entre una base de dades o xarxa. A simple vista pot semblar innecessària la implementació d'aquest tipus de cercadors, però degut a la contínua inflació documental d'internet cada vegada es fa més necessària la indexació de la informació.

Tècniques de cerca de models 3D[modifica | modifica el codi]

Tradicionalment s'han utilitzat cercadors basats en text (paraules clau), en on els autors del material o els usuaris d'internet contribueixen en el procés de generació de paraules clau, però, com que no és sempre efectiva, recentment s'ha investigat en la implementació de cercadors que combinen la cerca mitjançant text amb la cerca per comparació de dibuixos 2D, dibuixos 3D i models 3D. La Universitat de Princeton ha desenvolupat un cercador que combina tots aquests paràmetres per a realitzar les cerques, augmentant així l'eficiència del cercador.[1]

Cercador per a mòbils[modifica | modifica el codi]

Fitxer:Tubo cerveza.jpg
Exemple d'una cerca visual per mòbils

Un cercador amb imatges per a mòbils és un tipus de motor de cerca dissenyat exclusivament per a dispositus mòbils, a través del qual es pot buscar informació de qualsevol tipus a internet, ja sigui per mitjà d'una imatge feta amb el propi telèfon mòbil o utilitzant unes paraules determinades (paraules clau).

Introducció[modifica | modifica el codi]

Els telèfons mòbils s'han convertit en poderosos dispositius de processament d'imatge i vídeo equipats amb càmeres d'alta resolució, pantalles a color, i gràfics amb un hardware molt potent, i han evolucionat exponencialment ens els darrers anys fins a convertir-se en els principals mitjans per obtenir informació, ja que poden ser utilitzats gairebé a tot arreu. També s'han equipat cada vegada més amb sistemes de posicionament global i s'han connectat a xarxes de banda ampla sense fils. Tot això genera una nova classe d'aplicacions que utilitzen la càmera del telèfon per iniciar la cerca de consultes d'objectes de proximitat visual a l'usuari. Aquestes aplicacions es poden utilitzar, per exemple, per a la identificació de productes, comparació de preus, recerca d'informació sobre pel·lícules, CD's o obres d'art.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Fitxer:PoinTs.jpg
Localitzacions de punts d'interès en una imatge

Normalment, aquests tipus de motor de cerca acostumen a emprar tècniques de consulta mitjançant exemple o consulta d'imatges mitjançant exemple, els quals utilitzen el contingut, forma, textura i color de la imatge per a comparar-los en una base de dades i posteriorment oferir els resultats més aproximats a la consulta.

El procés que segueixen aquestes cerces en els dispositius mòbils és el següent:

Primer de tot, s'envia la imatge al servidor de l'aplicació. Ja en el servidor, la imatge serà analitzada per diferents equips d'anàlisi, ja que cadascun està especialitzat a reconèixer els diferents camps que formen una imatge. Aleshores, cada equip d'anàlisi decidirà si la imatge enviada conté els camps de la seva especialitat o no.

Un cop acabat tot aquest procediment, un ordinador central analitzarà les dades obtingudes i crearà una pàgina amb els resultats ordenats a partir de l'eficiència de cada equip de treball, per finalment ser enviada al terminal mòbil.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

Les aplicacions més conegudes per a dur a terme aquestes cerces són:

Kooaba[modifica | modifica el codi]

Kooaba és una aplicació gratuïta per als sistemes operatius de Android i IPhone, però només se centra en portades d'objectes, com caràtules de CD's.

TinEye Mobile[modifica | modifica el codi]

TinEye Mobile és una aplicació que serveix també per reconèixer caràtules de CD's. A la seva pàgina web tenen més de mil milions d'imatges indexades.

Google Googles[modifica | modifica el codi]

Google Goggles és l'aplicació més important de cercadors amb imatges, desenvolupada per Google Labs. També està disponible tant per Android com per IPhone.

Cercadors amb desplegament visual[modifica | modifica el codi]

Un altre tipus de cercador visual són els cercadors amb desplegament visual, que presenten els resultats d'una manera alternativa a la tradicional successió d'enllaços. Mitjançant algun tipus d'estructuració visual dels resultats, ja siguin gràfics, diagrames, previsualitzacions de les webs, etc. es pretén mostrar els resultats (ja siguin imatges, documents, enllaços, etc.) de tal manera que sigui més senzill trobar el material desitjat. Aquest tipus de cercadors presenten un nou concepte en la presentació dels resultats, però les tècniques de cerca emprades són les mateixes que en els altres tipus de cercadors.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «[http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.4.708&rep=rep1&type=pdf». Princeton University.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços Externs[modifica | modifica el codi]