Charles L'Eplattenier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCharles L'Eplattenier

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 octubre 1874 Modifica el valor a Wikidata
Neuchâtel (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 juny 1946 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Les Brenets (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióarquitecte, pintor Modifica el valor a Wikidata
MovimentModernisme Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansSophie L'Éplattenier Modifica el valor a Wikidata

Charles L'Eplattenier (Neuchâtel, 1874 - Les Brenets, 1946) és un pintor, arquitecte, escultor i decorador suís. És considerat com un dels principals creadors de l'Art Nouveau (el Modernisme) a Suïssa.[1]

Biografia[modifica]

De jove era aprenent d'un pintor decorador, que l'encoratjà a estudiar a l'escola d'arts decoratives de Neuchâtel. Després passà a l'Escola Nacional de Belles Arts a París, al taller de Luc-Olivier Merson, per estudiar pintura, escultura i arquitectura.

Havent estudiat, amb 23 anys esdevingué professor a l'escola d'art de La Chaux-de-Fonds, que amb ell esdevingué l'únic centre suís d'Art Nouveau. Tenia talent per descobrir nous talents, com els pintors André Evard i Charles Humbert, el cartellista Jules Courvoisier i fins i tot l'arquitecte Le Corbusier. Es diu que Le Corbusier va triar el seu pseudònim inspirat en el cognom del seu mestre.

L'Eplattenier i els seus deixebles desenvoluparen una versió local de l'Art Nouveau coneguda per style sapin ("estil pi") perquè representaven pins per tot arreu com a motiu decoratiu. El style sapin es caracteritza per un intensiu estudi de la natura i l'estilització artística de les estructures arquitectòniques locals.

Però el 1914, amb 40 anys, abandonà l'ensenyament per dedicar-se de ple a la creació en diverses arts: la pintura, l'escultura, la pintura decorativa, el mosaic i l'esgrafiat, sense sortir mai del mateix poble.[2]

Casc de L'Eplattenier, al Museu Militar de Morges.

L'Eplattenier fins i tot dissenyà un prototip de casc militar el 1917, que no aconseguí imposar a l'exèrcit. Els exemplars que es conserven van molt buscats pels col·leccionistes.[3][4]

Morí als 72 anys d'una caiguda mentre feia escalada a prop de Les Brenets, al Cantó de Neuchâtel.

Bibliografia[modifica]

  • Maurice Jeanneret, Charles L'Eplattenier, 1933.
  • Société des amis des arts de La Chaux-de-Fonds, Charles L'Eplattenier, 1874-1946: exposition commémorative, Musée des beaux-arts, La Chaux-de-Fonds, 1974.
  • Pierre du Bois de Dunilac, Les mythologies de la Belle Époque: La Chaux-de-Fonds, André Evard et l'Art nouveau, W.Suter, Lausana, 1975.
  • Col·lectiu de recerques de la universitat i dels museus de Lausana, 1939: la Suisse romande entre les deux guerres, 1986, pàg. 76.
  • Autour de Charles L'Eplattenier (Exposició del 13 de juny al 4 d'octubre del 1987), Musée des beaux-arts, La Chaux-de-Fonds, 1987.
  • Bernard Reymond, Temples de Suisse romande: à la découverte d'un patrimoine, 1997, pàg. 199.
  • José Baltanás, Claude de Frayssinet, Le Corbusier, parcours, 2005, pàg. 11.
  • Udo Weilacher, Peter Wullschleger, Guide suisse de l'architecture du paysage, 2005, pàg. 91.
  • M.-J. Dumont, Le Corbusier. Lettres à Charles L'Eplattenier, 2006.
  • Hellmann Anouk, Charles L'Eplattenier, Editions Attinger, Hauterive, 2012.

Referències[modifica]

  1. Jeanneret, Jean-Daniel, i altres, L'art nouveau à La Chaux-de-Fonds, Revue historique neuchâteloise, 1998, núm. 2, pàg. 57-127.
  2. Hellmann, Anouk, La participation de Charles l'Eplattenier (1874-1946) à l'embellissement du crématoire et du cimetière de La Chaux-de-Fonds (1909-1937), 2000.
  3. Pàgina amb fotos del casc i alguns dibuixos.
  4. Pàgina on s'acomparen el casc oficial i el model de L'Eplattenier.