Chukudu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Home jove empenyent un chukudo a Kivu Nord.
Transportant plàtans a sobre un chukudu a Kivu Nord.
Transportant producte fresc a un punt de control militar a Goma.

El chukudu (o chikudu, cbokoudou, tshukudu) és un vehicle de dues rodes utilitzat a l'est de la República Democràtica del Congo.[1] És fet de fusta, i utilitzat per transportar càrrega.

El nom del vehicle és una onomatopeia que imita el so que fa en desplaçar-se. El seu pilot es anomenat chukudeur o tshukudeur (mot creuat que ajunta les paraules chukudu i chauffeur).

El chukudu generalment té un marc angular, dues rodes petites (sovint de fusta, de vegades embolicades amb goma), manillar, i una planxa perquè l'usuari col·loqui damunt el seu genoll mentre propulsa el vehicle amb la seva cama.[2] En un descens, el pilot es posiciona sobre la planxa com ho faria en un patinet. Quan transita sobre terreny pla, el pilot pot posar un genoll sobre la planxa i empènyer amb l'altre peu com en un patinet de genoll.

El 2008, es venien chikudus per US 100$ amb un cost de materials de gairebé US60$.[3] Al 2014 costaven entre 50$ i 100$ i es feien servir per generar unes guanys de fins a US 10$ per dia, en àrees geogràfiques on la majoria de persones viuen amb menys de US 2$ per dia.

Referències[modifica]

  1. «Tshukudu, the All-Purpose Transport Scooter is Congo's Lifeline». NDTV, 03-07-2014. [Consulta: 21 novembre 2015].
  2. Robyn Dixon. «Congo's chairmen of the boards». Los Angeles Times, 21-01-2013. [Consulta: 21 novembre 2015].
  3. Alex Halperin and Jina Moore. «Wood, wheels, workhorse: the chikudu story». Christian Science Monitor, 29-08-2008. [Consulta: 21 novembre 2015].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Chukudu