Mot creuat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un mot creuat és una paraula artificial fet de la fusió de dues (o més) paraules o morfemes que formen una nova paraula, a la qual una part de la paraula d'origen es pren per significar el tot: Wiki i enciclopèdia per fer wikipèdia, al qual enciclopèdia està reduïda a pèdia.[1][2]

El mot creuat es diferència de la composició gramatical al qual ambdues paraules queden enteres, tret una eventual elisió d'una lletra quasi muda: tallafoc, portaavions són composicions, mòdem (fet de modulador i demodulador és un mot creuat. Porta i avions poden aparèixer separats i continuen tenint sentit, el que no és el cas amb mod i dem en mòdem o pèdia en viquipèdia. Es diferència també de la contracció gramatical, que en català s'observa sovint en l'aglutinació de l'article o dels pronoms febles (dels, per a, dels, dóna'm...). Ans al contrari d'una contracció que no té signifació nova, diferent dels seus components, un mot creuat sí que en té.

En anglès, Lewis Carroll va utilitzar el mot portmanteau en el seu llibre A través del mirall (Through the Looking-Glass) (1871),[3] en el qual Humpty Dumpty explica a Alícia com es formen paraules inusuals en Jabberwocky[4] per a significar el fenomen. Portmanteau és una composició d'origen francès porter, portar + manteau, abrics, roba. En francès es parla de mot-valise (paraula-maleta).

Els mots creuats apareixen en diverses llengües tot i que són més freqüents en anglés. Molts mots creuats del català provenen de neologismes anglosaxons:

Llengua Combinació Mot creuat
Català informació automàtica informàtica
modulator demodulator mòdem
neologisme biblioteca neoloteca
Anglès information entertainment infotainment
motor motel motel
Bombai Hollywood Bollywood
Francès courrier électronique courriel
Alemany Deutsch Englisch Denglisch
Demokratie (Democràcia) Diktatur (Dictadura) Demokratura
Kriegsgefangenen-Mannschafts-Stammlager Stalag

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Mot creuat», TERMCAT, [Consultat 14 d'octubre de 2013]
  2. «Portmanteau». Merriam-Webster Online Dictionary. [Consulta: 21 juny 2008].
  3. «portmanteau, n.». A: Oxford English Dictionary, third edition. Oxford: Oxford University Press, 2010 [Consulta: 23 febrer 2011]. 
  4. Fromkin, V., Rodman, R., and Hyams, N. (2007) An Introduction to Language, Eighth Edition. Boston: Thomson Wadsworth. ISBN 1-4130-1773-8.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]