Mot creuat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un mot creuat és una paraula artificial feta de la fusió de dues (o més) paraules o morfemes que formen una nova paraula, a la qual una part de la paraula d'origen es pren per significar el tot: Wiki i enciclopèdia per fer wikipèdia, al qual enciclopèdia està reduïda a pèdia.[1][2]

El mot creuat es diferencia de la composició gramatical, en la qual ambdues paraules romanen senceres, tret d'una eventual elisió d'una lletra quasi muda: tallafoc, portaavions són composicions; mòdem (fet de modulador i demodulador) és un mot creuat. Porta i avions poden aparèixer separats i continuen tenint sentit, cosa que no és el cas de mod i dem en mòdem o pèdia en viquipèdia. Es diferencia també de la contracció gramatical, que en català s'observa sovint en l'aglutinació de l'article o dels pronoms febles (dels, per al, dóna'm). Contràriament al cas d'una contracció, que no té signifació nova, diferent dels seus components, un mot creuat sí que en té.

En anglès, Lewis Carroll va utilitzar el mot portmanteau en el seu llibre A través del mirall (Through the Looking-Glass) (1871),[3] en el qual Humpty Dumpty explica a Alícia com es formen paraules inusuals en Jabberwocky[4] per a significar el fenomen. Portmanteau és una composició d'origen francès porter, portar + manteau, abrics, roba. En francès es parla de mot-valise (paraula-maleta).

Els mots creuats apareixen en diverses llengües tot i que són més freqüents en anglès. Molts mots creuats del català provenen de neologismes anglosaxons:

Llengua Combinació Mot creuat
Català informació automàtica informàtica
modulator demodulator mòdem
neologisme biblioteca neoloteca
Anglès information entertainment infotainment
motor hotel motel
Bombai Hollywood Bollywood
Francès courrier électronique courriel
Alemany Deutsch Englisch Denglisch
Demokratie (Democràcia) Diktatur (Dictadura) Demokratura
Kriegsgefangenen-Mannschafts-Stammlager Stalag

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Mot creuat», TERMCAT, [Consultat 14 d'octubre de 2013]
  2. «Portmanteau». Merriam-Webster Online Dictionary. [Consulta: 21 juny 2008].
  3. «portmanteau, n.». A: Oxford English Dictionary, third edition. Oxford: Oxford University Press, 2010 [Consulta: 23 febrer 2011]. 
  4. Fromkin, V., Rodman, R., and Hyams, N. (2007) An Introduction to Language, Eighth Edition. Boston: Thomson Wadsworth. ISBN 1-4130-1773-8.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]