Cinocèfal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeCinocèfal

Modifica el valor a Wikidata
Imatge d'un cinocèfal de la Crònica de Nuremberg (1493)

El cinocèfal és un monstre que té forma humana i cap de gos i es troba present a diferents cultures.[1] La paraula prové del grec κύων kýon «gos» i κεφαλήkephalḗ «cap».[2]

El seu origen es troba al déu egipci Anubis, que posteriorment va adquirir un caràcter molt negatiu com la majoria de divinitats paganes al cristianisme. El cinocèfal apareix a diversos bestiaris medievals com una criatura realment existent que devora homes.[3] L'excepció és Cristòfor de Lícia, un sant representat en la iconografia oriental com a cinocèfal.[4] Apareix novament als viatges de Marco Polo i a diverses llegendes saxones per decaure amb l'avançament de l'Edat Moderna. S'ha relacionat aquest monstre amb l'home llop.

En anatomia la cinocefàlia és una malformació congènita en què el cap s'assembla al d'un gos.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cinocèfal
  1. «Cinocèfal». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Bruguera i Talleda, Jordi; Fluvià i Figueras, Assumpta. «cinocèfal». A: Diccionari etimològic. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1996 (2004, 4a edició), p. 209. ISBN 9788441225169. 
  3. Pau el Diaca. L. Bethmann (ed.). Historia gentis Langobardorum. Hannover: G. Waitz, 1878. 
  4. Weir, Anthony. «A Holy Dog and a Dog-Headed Saint: St Guinefort and St Christopher Cynephoros or Cynecephalus» (en anglès). Arxivat de l'original el 2018-03-30. [Consulta: 13 març 2017].
  5. «cinocefàlia». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.

Vegeu també[modifica]