Colònia penitenciària de Mettray

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Colònia penitenciària de Mettray
Imatge
Dades
TipusColònia penal i edifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteGuillaume Abel Blouet Modifica el valor a Wikidata
Construcció1839 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMettray (França) Modifica el valor a Wikidata
Map
 47° 26′ 58″ N, 0° 39′ 32″ E / 47.4494°N,0.6588°E / 47.4494; 0.6588
Monument històric inventariat
Data11 setembre 2003
IdentificadorPA37000016
Activitat
FundadorLouis Hermann de Bretignières de Courteilles i Frédéric Auguste Demetz Modifica el valor a Wikidata

La colònia penitenciària de Mettray, destinada a rehabilitar joves delinqüents i situat a Mettray, petita localitat d'Indre i Loira (França), va ser creada el 1840 i tancada el 1939. Una reobertura s'efectua el 1957 per Marcel Tomeno per a menors retardats mitjans i lleugers (14-18 anys).

Missió[modifica]

Concebut i dirigit per Frédéric-Auguste Demetz, aquest establiment privat (sense muralles) implicava, a més a més del refectori i els dormitoris comuns, una capella, tallers, estables, vastos camps conreats i fins i tot una pedrera de pedres. Es tractava de regenerar, amb el contacte amb la natura, pel treball manual i l'oració, els adolescents que la presó hauria pervertit segurament. La divisa de Demetz -que havia estudiat els sistemes penitenciaris d'altres països- era: «Millorar l'home per la terra i la terra per l'home».

Estructura[modifica]

La colònia penitenciària de Mettray estava dividida en famílies, amb un adult cap de família per a cadascuna. Els pensionats tenien el cap afaitat i portaven un uniforme. La instrucció (una hora al dia amb una mica de càlcul, de lectura i d'escriptura) semblava poc. El treball era penós, els aliments mediocres i les faltes pesadament sancionades. Aquesta disciplina no va poder impedir els vicis engendrats per la promiscuïtat. I la institució, portada al començament per l'entusiasme dels seus promotors, coneixerà aleshores problemes financers, periclitar, i acabà sent tancada el 1939.

Vegeu també[modifica]

L'escriptor francès Jean Genet ha evocat al seu llibre El Miracle de la Rosa l'experiència que va viure a Mettray.

  • Eduquer et punir. La colonie agricole et pénitentiaire de Mettray (1859-1937), per Luc Forlivesi, Georges-François Pottier et Sophie Chassat, Presses universitaires de Rennes, octobre 2005, 256 p.
  • El filòsof francès Michel Foucault en parla llargament a la tercera part (III Le carcéral - pàg. 343) del quart capítol (IV Prison) de l'obra vigilar i castigar.