Columnes infernals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarColumnes infernals
Revolució Francesa Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusoperació militar Modifica el valor a Wikidata

Les columnes infernals és el nom que reben les columnes incendiàries que van funcionar de gener a maig de 1794 sota el comandament del general republicà Louis Marie Turreau durant la guerra de Vendée, i que havien de destruir els últims centres insurreccionals de la Vendée militar.

Després de l'aniquilació de l'Exèrcit Catòlic i Reial a finals de 1793 durant el gir de Galerna, el general Turreau va desenvolupar un pla destinat a entrecreuar la Vendée militar amb dotze columnes incendiàries que va rebre les ordres següents: exterminar tots els "brigants" que van participar en la revolta, dones i nens inclosos; evacuar poblacions neutrals o patriòtiques; apoderar-se de conreus i bestiar; pobles i boscos cremant.

De gener a maig de 1794, les columnes van creuar els territoris insurgents de Maine-et-Loire, Loire-Inférieure, Vendée i Deux-Sèvres. Les ordres de Turreau no són aplicades de la mateixa manera pels diferents generals. Mentre alguns intenten limitar els abusos, d'altres arrasen tot al seu pas, cometent incendis, saquejos, violacions, tortures i massacres de poblacions, sovint sense distinció d'edat, sexe o opinió política, patriotes inclosos. Aquestes atrocitats van costar la vida a desenes de milers de persones i van fer guanyar a les columnes incendiàries el sobrenom de "columnes infernals".

Lluny d'acabar la guerra, aquests abusos van provocar nous aixecaments camperols liderats pels generals Charette, Stofflet, Sapinaud i Marigny. Finalment, Turreau no va aconseguir vèncer els insurgents i l'extrema brutalitat de les seves columnes va ser denunciada pels patriotes locals així com per certs representants en missió. Va acabar perdent la confiança del Comitè de Seguretat Pública. El seu acomiadament el maig de 1794 va posar fi a les columnes però no a la guerra, que va continuar fins al 1795.

Planificació per a "l'aniquilació de Vendée[modifica]

Bertrand Barère de Vieuzac (pintura de Jean-Louis Laneuville, 1794).

Articles detallats: Llei de l'1 d'agost de 1793 i Llei de l'1 d'octubre de 1793.
La guerra de Vendée va començar el març de 1793. Inicialment, els insurgents de Vendée de l'exèrcit catòlic i reial van aconseguir una sèrie de victòries durant la primavera: les ciutats de Thouars, Fontenay-le-Comte, Saumur i Angers van ser preses. No obstant això, els Vendéans van fracassar a finals de juny davant Nantes mentre les ciutats conquerides eren abandonades progressivament. Aleshores, els republicans van tornar a l'ofensiva. A principis de juliol, un petit exèrcit va aconseguir diversos èxits i va penetrar al cor del territori insurgent, però va ser ràpidament aixafat a Châtillon durant un contraatac. Les altres ofensives republicanes es van contenir i cap dels dos bàndols va aconseguir l'avantatge durant l'estiu. [4.

A París, mentre la República patia les ofensives dels exèrcits de la Primera Coalició, els revolucionaris estaven exasperats per la punyalada a l'esquena que va constituir la insurrecció de Vendée. El 26 de juliol de 1793, a la Convenció Nacional, Barère va exigir la destrucció de Vendée i l'extermini dels insurgents. {nota nº 1}

L'1 d'agost, la Convenció Nacional va decretar l'aniquilació de Vendée:

« "Article 6: S'enviaran a Vendée materials combustibles de tota mena per calar foc a boscos, matolls i ginesta.

Article 7: Els boscos seran talats, els amagatalls dels rebels seran destruïts, els cultius seran tallats per les companyies d'obrers, per ser portats a la rereguarda de l'exèrcit, i el bestiar s'apoderarà.
Article 8: Dones, nens i ancians seran portats a l'interior; la seva subsistència i seguretat s'assegurarà amb tota la consideració deguda a la seva humanitat." [7.

»

La resta d'articles es refereixen a les mesures a prendre sobre l'organització de les tropes.

El 9 d'agost de 1793, la Convenció va decidir enviar l'exèrcit de Magúncia a la Vendée, considerat com un dels millors de la República8. Al setembre, els republicans van llançar una gran ofensiva. Es van aplicar els decrets incendiaris de la Convenció i es van cometre diverses massacres. [9. El general Rossignol, general en cap de l'exèrcit de les costes de La Rochelle, presumeix d'haver sembrat el terror però estalviat les dones i els nens {nota nº. 2} A l'Est, els generals sans-culottes van ser ràpidament repel·lits pels Vendéans, però al Nord l'exèrcit de Magúncia i l'exèrcit de les costes de Brest van aconseguir diversos èxits i semblaven imparables. Després de patir diversos contratemps, els Vendéans van reagrupar les seves forces i van derrotar els Mayençais a la batalla de Torfou el 18 de setembre de 1793. Aleshores els republicans es van retirar a Nantes. A París hi ha estupor i els convencionalistas estan exasperats. [11. La Convenció Nacional va adoptar un segon decret l'1 d'octubre i les tropes es van reorganitzar: es van dissoldre l'exèrcit de Magúncia, l'exèrcit de les costes de La Rochelle i part de l'exèrcit de les costes de Brest per formar l'exèrcit de l'Oest. Els nobles generals són destituïts. [[12. Els convencionalistas demanen la victòria abans del 20 d'octubre {nota nº. 3}

Els republicans van llançar una nova ofensiva i després de diversos èxits, van obtenir una victòria decisiva el 17 d'octubre de 1793, a la batalla de Cholet. Derrotats, els Vendéans, entre 60.000 i 100.000, [14, dones i nens inclosos, van creuar el Loira per obtenir ajuda dels britànics, els emigrants i els chouans. Aquest és el començament de la Gir de Galerna. L'exèrcit occidental va partir llavors a la persecució dels Vendéans, i encara que unes poques tropes van continuar lluitant a Vendée, la major part de la guerra es va centrar al nord del Loira, a Maine i l'Alta Bretanya. En conseqüència, se suspèn l'aplicació del pla d'incendis i extermini.

    [15. Només l'exèrcit de Marais comandat per Charette i unes quantes tropes menors van continuar lluitant a Vendée contra la divisió del general Haxo.

El 7 de novembre de 1793, a l'Assemblea Nacional, el departament de Vendée va ser rebatejat com a "Vengea" a proposta d'Antoine Merlin de Thionville, que també demanà que el departament es repobli amb refugiats patriotes de França i Alemanya. [16. Fayau, diputat de Vendée, va acceptar i va exigir l'enviament d'un exèrcit incendiari. {nota nº. 4}.

Jean-Baptiste Carrier (miniatura, autor anònim, finals del segle XVIII).

Jean-Baptiste Carrier (miniatura, autor anònim, finals del segle XVIII). L'11 de desembre, el representant Jean-Baptiste Carrier, investit amb plens poders a Loire-Inférieure, va ordenar als generals Haxo i Dutruy que executessin tant dones com homes. [5. El 12 de desembre, Carrier va anunciar a Haxo la seva intenció de fer morir de fam als Vendéans. {nota nº. 6.}

Els republicans van fer nombroses propostes per destruir els Vendéans: el general Westermann va proposar abandonar un cotxe de brandi, enverinat amb arsènic, als Vendéans. La idea va ser rebutjada, probablement per por que els soldats republicans la beguessin en secret. El 22 d'agost, el general Santerre va proposar l'ús de les mines al ministre de Guerra. [21,{nota nº. 7.}

El farmacèutic Joachim Proust va intentar un experiment que va dissenyar una bola farcida "d'un llevat capaç de fer mortal l'aire de tota una regió", [23,{nota nº. 8,} sense èxit.

Finalment, a finals de desembre de 1793, al nord del Loira, els Vendéans i els Chouans van ser aixafats a les batalles de Le Mans i Savenay per les tropes republicanes dels generals Kléber i Marceau. Només 4.000 [25 dels 60.000 a 100.000 participants a la Gir de Galerna van aconseguir tornar a la Vendée. Entre 50.000 [26 i 70.000 [27 van ser assassinats i milers més fets presoners.

Només Charette que no va participar a la Gir de Galerna va continuar lluitant a la Vendée però només li quedaven uns quants centenars d'homes als pantans de Retz. En altres llocs, uns quants grups dispersos de soldats de la Vendée continuen vagant pel camp i la repressió colpeja els departaments insurgents.

Columnes de Turreau[modifica]

Rebuig del pla de Kléber

El 27 de novembre de 1793, el general Louis Marie Turreau va ser nomenat cap de l'exèrcit occidental, però aquesta promoció el va disgustar i va tardar a agafar el seu càrrec. Finalment, van ser els generals Marceau, Kléber i Westermann els que van triomfar sobre els Vendéans durant la Gir de Galerna.

El 30 de desembre a Nantes, François Séverin Marceau va lliurar el seu comandament com a general en cap de l'exèrcit occidental, del qual només actuava, al general Turreau. [28. Després d'una breu estada a l'exèrcit costaner de Brest, Marceau va abandonar l'Oest per lluitar contra la Primera Coalició a les fronteres.

Jean-Baptiste Kléber (pintura d'Adèle de Kercado, vers 1830, Museu de l'Exèrcit, París).

Turreau ha d'acabar, doncs, amb la guerra de Vendée; és proper als hebertistes [29 i els mayençais li són hostils. [30. Té l'opció de triar entre dos mètodes: la pacificació, possiblement muscular, i la repressió violenta. El 19 de desembre, proposa un pla d'amnistia al Comitè de Seguretat Pública per consell del general Jean-François Moulin, 31,{nota nº. 9}. No tenint resposta, prepara un nou pla, en aplicació estricta dels decrets de la Convenció.

El 7 de gener de 1794, Kléber va presentar un pla al general Turreau. Segons ell, les forces de la Vendée ja no són perilloses i estima la seva força en 6.200 homes en total, mentre que els republicans tenen 28.000 soldats operatius. [32. Va proposar protegir les costes dels anglesos, encerclar i travessar el territori insurgent utilitzant campaments fortificats com a punts de suport, guanyar-se la confiança dels habitants i finalment atacar només les concentracions rebels. [33,34. Però aquest pla fou rebutjat per Turreau, sens dubte per oposició personal. [33. Kléber va obtenir el vistiplau dels representants Carrier i Gilet però aquests es van negar a actuar. [35. Kléber va ser finalment traslladat el 9 de gener a l'exèrcit de les costes de Brest.

Pla de Turreau

El 16 de gener, Turreau va demanar ordres clares sobre el destí de les dones i els nens; en aquesta qualitat, va escriure als representants Francastel, Bourbotte i Louis Turreau, el seu cosí [33:

« "La meva intenció és cremar-ho tot, reservar només els punts necessaris per establir els acantonaments aptes per a l'aniquilació dels rebels; però aquesta gran mesura l'has de prescriure tu. Només sóc l'agent passiu dels desitjos del cos legislatiu... També heu de decidir prèviament el destí de les dones i nens que em trobaré en aquest país rebel. Si cal posar-los tots a fil de l'espasa, no puc dur a terme una mesura així sense un decret que protegeixi la meva responsabilitat... En vuit dies, la Vendée ha de ser vençuda, tots els rebels pressionats entre mi, Haxo i Dutry, i si hagués adoptat un altre enfocament, hauria perdut el meu objectiu." 36,35. »

La carta de Turreau queda sense resposta;

     [33; Malgrat això. Bourbotte i Louis Turreau es van declarar malalts i van demanar la seva retirada, però el general va planejar, amb l'ajuda de dotze columnes que avançaven en paral·lel, viatjar pel país rebel, d'est a oest, per localitzar els insurgents i destruir les seves propietats. Brissac al nord, Saint-Maixent al sud.

El pla de Turreau entra en vigor el 21 de gener. Té a la seva disposició sis divisions a l'est de la Vendée, cadascuna dividida en dues columnes. Un dels problemes de les tropes republicanes durant la guerra de la Vendée, essent la coordinació, va donar a tothom uns llocs de trobada precisos, amb dates a mantenir. Les rutes s'indiquen comuna per comuna. Els líders de columna han de correspondre entre ells i amb el general en cap dues vegades al dia per mantenir una bona coordinació. També cal evitar el combat, excepte en cas de victòria certa, i utilitzar tots els mitjans per fer fora els rebels, cremar tot el que es pugui cremar, requisar tots els subministraments. Tretze municipis estratègics estan, però, exempts: Saint-Florent, Luçon, Montaigu, La Châtaigneraie, Sainte-Hermine, Machecoul, Challans, Chantonnay, Saint-Vincent-Sterlanges, Cholet, Bressuire, Argenton i Fontenay-le-Comte.[1]

  • #1a divisió, 500 homes, [38, comandada per Duval, dividida en dues columnes que són comandades per Daillac i Prevignaud. Les dues columnes surten de Saint-Maixent i Parthenay i han d'arribar a La Caillere i Tallud-Sainte-Gemme;
  • #2a divisió, 1.500 homes, [39, comandada per Grignon, les seves columnes són comandades per ell i Lachenay: les dues columnes surten de Bressuire i han d'arribar a La Flocellière i Pouzauges;
  • #3a divisió, comandada per Boucret, les seves columnes són comandades per ell i Caffin: les dues columnes surten de Cholet i han d'arribar a Épesses i Saint-Laurent-sur-Sèvre;
  • #4a divisió, comandada per Turreau, les seves columnes les comanda ell i Bonnaire: les dues columnes surten de Doué i han d'arribar a Cholet;
  • #5a divisió, 1.870 a 3.813 homes, [40, comandada per Cordellier, les seves columnes són comandades per ell i Crouzat: les dues columnes surten de Brissac i han d'arribar a Jallais i Le May;
  • #La 6a divisió, 650 homes, comandada per Jean-Baptiste Moulin, surt de Ponts-de-Cé cap a Sainte-Christine. [41.

A més, Turreau va donar instruccions al general Haxo, que fins aleshores havia estat perseguint Charette a les costes occidentals de la Vendée, de formar vuit columnes, cadascuna amb uns quants centenars d'homes que travessen la Vendée d'oest a est, anant a trobar-se amb les altres dotze. [42. . Aquestes columnes han d'ocupar les principals ciutats per al 26 de gener per tal de fer retrocedir l'exèrcit de Charette vers les columnes de Turreau: [43:

  • #1a columna, 800 homes, comandada per Dufour, ocupa Creil. [43.
  • #2a columna, 800 homes, a La Roche-sur-Yon. [43.
  • #3a columna, 800 homes, de Challans a Aizenay. [43.
  • #4a columna, 800 homes, d'Aizenay a Palluau. [43.
  • #La 5a columna, de 600 a 700 homes, ocupa Legé. [43.
  • #6a columna, 800 homes, de Machecoul a Saint-Étienne-de-Corcoué. [43.
  • #7a columna, 800 homes, des de Paimboeuf i Bourgneuf-en-Retz fins a Saint-Philbert-de-Grand-Lieu. [43.
  • #La 8a columna, 300 homes, ocupa Bouaye. [43.

Altres tropes guarnien les ciutats que envolten la Vendée militar. El general Vimeux ocupa Les Sables-d'Olonne, Legros dirigeix les tropes a Saint-Florent-le-Vieil, Bard ocupa Chantonnay i els seus voltants amb 2.500 homes, Huché dirigeix el lloc de Luçon, Comaire comanda Saumur, Amey, Les Herbiers i Carpantier, Doué-la-Fontaine. [44,45.

Aplicació[modifica]

Louis Marie Turreau (pintura de Louis Hersent, 1800, Musée Carnavalet, París).

En les seves memòries Turreau afirma: En quant a les meves instruccions, les vaig extreure de diversos decrets de la Convenció, diversos decrets dels Comitès de Govern i dels representants en missió a Occident. [46. » El 19 de gener de 1794 envia als seus generals les següents instruccions:

« "Instrucció relativa a l'execució de les ordres donades pel general en cap de l'exèrcit occidental, contra els bandolers de Vendée, (30 Nivôse any II):

Es comandarà diàriament i al seu torn un piquet de cinquanta homes, proveït dels seus oficials i suboficials, que estarà destinat a escortar els presoners, i fer-los complir el seu deure. L'oficial al comandament d'aquest piquet prendrà l'ordre del general cada dia abans de la sortida, i serà responsable davant ell de la seva execució; Amb aquesta finalitat actuarà militarment amb aquells presoners que pretenguin no fer allò que ell els ordena, i els posarà a baioneta. Tots els bandolers que es trobin amb les armes a la mà, o convençuts d'haver-los portat a revoltar-se contra la seva pàtria, seran passats a baioneta. Farem el mateix amb les noies, dones i nens que es troben en aquesta situació. No es salvaran les persones que només siguin sospitoses, però no es podrà dur a terme cap execució sense que el general ho hagi ordenat prèviament. Tots els pobles, granges, boscos, ginesta i en general tot allò que es pugui cremar seran lliurats a les flames, després d'haver retirat, però, tots els aliments que hi existeixen dels llocs susceptibles a això; però, repetim, aquestes execucions només poden tenir el seu efecte quan el general ho hagi ordenat. El general designarà aquells objectes que s'hagin de preservar del foc. No es farà cap mal als homes, dones i nens en qui el general reconeix els sentiments cívics, i que no hagin participat en les revoltes dels bandolers de la Vendée; seran lliures d'anar a la rereguarda de l'exèrcit, a buscar asil o a residir en llocs preservats del foc. No obstant això, se'ls endurà qualsevol tipus d'arma, per a ser col·locada en el lloc que serà indicat pel general. [47,48.

»

El territori de la Vendée militar comprèn 735 comunes, poblats a l'inici de la guerra per 755.000 habitants. [49

Inicialment, el seu pla s'havia d'executar a principis de febrer, però petits grups de Vendéens es van infiltrar al camp, entre les columnes. Es formen grups més nombrosos, prou com per no preocupar-se per les xifres dels blaus. Per això va demanar al Comitè de Seguretat Pública que preparés una indemnització per als evacuats, per tal de buidar el país de la seva població i combatre més fàcilment els insurrectes. [50. Ja el 23 de gener, el representant Laignelot va denunciar davant la Convenció les massacres comeses als voltants de Challans per les tropes del general Haxo, però la seva carta no va provocar cap reacció. [51.

De gener a maig de 1794 es va posar en marxa el pla. Les columnes apliquen una política de terra cremada. La majoria de les vegades, massacren, violen, saquegen i destrueixen tot el que troben al seu pas. Aviat van ser sobrenomenades columnes infernals; a les seves memòries, el líder de Vendée Bertrand Poirier de Beauvais escriu que els mateixos republicans els anomenaven així. [52.

Malgrat les instruccions de Turreau, els generals interpretaven lliurement les ordres rebudes i actuaven de maneres molt diverses. [53. Alguns agents no apliquen ordres de destrucció i assassinats sistemàtics i respecten les ordres d'evacuació de les poblacions considerades republicanes. Moulin evacuava així escrupolosament els habitants considerats patriòtics. [33. Haxo, va formar vuit columnes, i va assignar el seu objectiu la captura de Charette, sense obeir les bàrbares ordres de Turreau: Som soldats, no botxins!. [54. Per exemple, va salvar la casa pairal Charette de Fonteclose.

D'altra banda, les tropes comandades per Cordellier, Grignon, Huché i Amey van destacar per la seva violència i atrocitats, fins al punt d'exterminar poblacions senceres, massacrant reialistes i patriotes indistintament. [55. Aquestes tropes es dediquen així a saquejar, massacrar la població civil, violar i torturar, matar dones i nens, sovint amb ganivets per no malgastar la pólvora, cremant pobles sencers, apoderant-se o destruint conreus i bestiar. Les dones embarassades són aixafades sota les premses, els nounats són empalats als extrems de les baionetes. [56. Segons testimonis de soldats o agents republicans, dones i nens eren tallats a trossos o llençats vius als forns de pa encesos. [57,58. De vegades, membres de la Comissió Civil i Administrativa creada a Nantes per recuperar aliments i bestiar en benefici dels blaus, acompanyen els exèrcits, la qual cosa permet estalviar vides i localitats.

Les poblacions travessades per les tropes de Turreau eren constantment incendiades, però com que la campanya es feia a l'hivern, sovint els edificis s'escapaven dels focs i els soldats tenien moltes dificultats per incendiar els boscos i les ginestes. [59. Les columnes estan especialment actives durant els dos primers mesos. A partir de febrer, les emboscades de la Vendée van frenar enormement les columnes que de vegades quedaven reduïdes a l'immobilisme.

Intervenció de la Convenció[modifica]

Lazare Carnot.

En tres ocasions, Turreau va demanar a la Convenció Nacional l'aprovació del seu pla. [60. Però els membres dels Comitès i de la Convenció no van ser unànimes, i el general Turreau no va rebre cap resposta abans del 8 de febrer, dia que Lazare Carnot li va escriure que el Comitè havia callat durant molt de temps perquè esperava "grans resultats abans de pronunciar-se sobre un assumpte sobre el qual ja ha estat enganyat tantes vegades", [61, li assegura que als ulls del Comitè les seves mesures «apareixen bones i les seves intencions pures» i que, de fet, la seva missió és exterminar els bandolers, fins a l'últim i desarmar el país insurgent.{A 10}

La derrota de les columnes de Moulin i Caffin, el 8 de febrer, durant la tercera batalla de Cholet va ressonar fins a París i va provocar la sorpresa de la Convenció. El 10 de febrer, Couthon va exigir l'aplicació del decret de desarmament de la Vendée. [63. Llavors, l'11 de febrer, des de Tours, l'agent especial del Comitè de Seguretat Pública, Marc Antoine Jullien, amic de Robespierre, va revelar els abusos de les tropes de Turreau contra els patriotes de la Vendée, va acusar els generals d'enriquir-se mitjançant el saqueig al lloc per fer front, els bandolers.{A 11.}

El 12 de febrer de 1794, Barère va fer un informe a la Convenció Nacional en què desaprovava la realització de les operacions realitzades per Turreau; denuncia una execució bàrbara i exagerada de decrets i critica el general per haver cremat pobles pacífics i patriòtics en comptes de fer el seguiment dels revoltats.{A 12.}

Representants en missió[modifica]

El mateix dia, el Comitè de Seguretat Ciutadana va encarregar als representants Francastel, Hentz i Garrau que s'interroguessin amb Turreau i prenguessin les mesures necessàries perquè la guerra acabés en els quinze dies següents. Es van reunir amb el general a Angers el 19 de febrer; aquest últim els fa una bona impressió. [66,67. Turreau assegura haver estat enganyat sobre les forces reals dels Vendéans i el seu pla rep el suport dels representants [68 que ells mateixos estan recolzats pel comitè, que jutja els representants més ben situats per valorar les mesures a prendre sobre el terreny. [60,{A 13.}

El 13 de febrer de 1794, Carnot va enviar una nova carta a Turreau, en la qual el convocava a reparar els seus errors, a posar fi a la seva tàctica de dispersió de tropes, a atacar en massa i, finalment, a exterminar els rebels. [71. "Hem de matar els bandolers i no cremar les granges", explica, i afegeix finalment que la guerra s'ha d'acabar el més aviat possible. [72. A més, el Comitè va enviar el general Jean Dembarrère a la Vendée per ajudar Turreau, però la seva arribada va ser sense conseqüències.{A 14.}

No sentint-se recolzat, Turreau va proposar la seva dimissió en dues ocasions, el 31 de gener i el 18 de febrer, però va ser rebutjada malgrat les denúncies dels administradors departamentals. [74. Aleshores va intentar tranquil·litzar la Convenció transformant els petits èxits en grans victòries i denunciant els informes alarmistes dels republicans locals. [75.

En nombroses ocasions, els representants Hentz, Garrau i Francastel van escriure al Comitè de Seguretat Pública que «la guerra de la Vendée només s'acabarà del tot quan ja no hi hagi un sol habitant a la Vendée». [76. El 20 de febrer, van ordenar als refugiats que abandonessin els afores del territori insurgent i es traslladessin a més de vint llegües (80 km) de distància sota pena de detenció. [67. Se'ls proporcionen els fons necessaris per al seu viatge. Els malalts, la gent gran, els nens, la seva família immediata i els seus servents estan exempts de trasllat, així com els artesans especialitzats útils a l'exèrcit. [77. Aquestes mesures van provocar l'hostilitat dels patriotes de la Vendée i diversos d'ells es van negar a obeir. [78. El 25 de febrer Hentz i Francastel explicaven que l'objectiu de Turreau "és deixar només els rebels al país revoltat, que es puguin destruir més fàcilment, i sense confondre amb ells gent innocent i bons ciutadans» [79

Però la guerra es va allargar i, a principis de març, Turreau va rebre l'ordre de concentrar les seves forces a les costes. Malgrat les seves protestes, cal abandonar els llocs aïllats. [80. A petició dels representants, les dotze columnes foren reformades en quatre columnes més grans. [81. El 10 de març va moderar les seves ordres de destrucció i va donar l'ordre de deixar de cremar cases i granges fins a nou avís. [82. Els representants es van impacientar i, el mateix dia, Francastel i Hentz van convocar a Turreau per posar fi a la guerra abans de vuit dies. [83.

El 9 de març, els representants Francastel i Hentz van escriure al Comitè de Seguretat Ciutadana que estimaven que la Vendée «ja no conté habitants, només uns quinze o vint mil habitants de l'antiga població, que devia ser de 160.000 habitants. Estem segurs que hem evacuat tot allò que no és criminal en aquest país. [...] Se'n dedueix [...] que quan la guerra de Vendée s'acabi completament, no hi quedaran habitants, ja que tot s'haurà destruït. [...] Caldrà declarar tot el país confiscat a la República, llevat de les indemnitzacions als refugiats, i el nombre d'aquests refugiats és molt reduït, en comparació amb la resta de culpables, que han mort i que moriran.". [84.

El mateix dia, abans de la Convenció, Carrier, encara que abans proper a Marceau i Kléber, i havent aprovat el pla d'aquest darrer el gener del 85, es va posicionar a favor de la política de Turreau. [61.

Per la seva banda, al nord del Loira, Jean-Antoine Rossignol, general de l'exèrcit de les costes de Brest, lluitant amb els chouans, va demanar que el decret de la Vendée de l'1 d'agost de 1793 s'apliqués també a les comunes insurgents del nord del riu. Aquesta petició feta el 19 d'abril, i a la qual s'oposa el general Kléber, no té, però, seguiment. {A 15.}

Recordatori de Turreau[modifica]

  1. Charles-Louis Chassin, La Vendée patriote, volum IV, pàgina 52).