Competició

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Selecció d'imatges que representen competicions relacionades amb l'atletisme.

Competició és l'acció de dues o més persones, de lluitar, esforçar-se, emular-se per aconseguir el mateix objecte.[1] En l'esport, és la manifestació consistent en l'enfrontament, individual o per equips, d'una sèrie d'adversaris, en una o més proves, per determinar-ne un guanyador.[2] En ecologia, és la utilització dels mateixos recursos per part d'organismes de la mateixa o de diferents espècies que viuen junts en una comunitat, quan els recursos no són suficients per cobrir les necessitats de tots els organismes.[3]

La competició es produeix a la natura, entre organismes vius que coexisteixen en el mateix medi. Els animals competeixen per l'aigua, menjar, companys i altres recursos biològics. Els humans solen competir per menjar i parella, tot i que quan aquestes necessitats es satisfan sovint sorgeixen rivalitats profundes per la recerca de la riquesa, el poder, el prestigi i la fama quan es troben en un entorn estàtic, repetitiu o immutable. La competència és un principi important de les economies de mercat i dels negocis, sovint associada a la competència empresarial, ja que les empreses competeixen com a mínim amb una altra empresa sobre el mateix grup de clients. La competència dins d'una empresa sol estimular-se amb el propòsit més gran de conèixer i assolir una major qualitat dels serveis o productes millorats que l'empresa pot produir o desenvolupar.

Sovint es considera que la competència és el contrari de la cooperació, però en el món real, les barreges de cooperació i competència són la norma. En les economies, com va argumentar el filòsof R. G. Collingwood "la presència d'aquests dos contraris junts és essencial per a un sistema econòmic. Les parts d'una acció econòmica cooperen en la competició, com dos jugadors d'escacs".[4] Les estratègies òptimes per assolir els objectius s'estudien en la branca de les matemàtiques coneguda com a teoria dels jocs.[5]

La competència s'ha estudiat en diversos camps, com ara la psicologia, la sociologia i l'antropologia. Els psicòlegs socials, per exemple, estudien la naturalesa de la competència. Investiguen l'impuls natural de la competència i les seves circumstàncies. També estudien les dinàmiques de grup, per detectar com sorgeix la competència i quins són els seus efectes. Els sociòlegs, per la seva banda, estudien els efectes de la competència en el conjunt de la societat. A més, els antropòlegs estudien la història i la prehistòria de la competència en diverses cultures. També investiguen com es va manifestar la competència en diversos entorns culturals en el passat i com s'ha desenvolupat al llarg del temps.

Referències[modifica]

  1. «Definició de competir, significat de competir en català». [Consulta: 22 març 2021].
  2. «Definició de competició, significat de competició en català». [Consulta: 22 març 2021].
  3. «Competition | biotic interaction» (en anglès). [Consulta: 22 març 2021].
  4. Collingwood, Robin George «Economics as a Philosophical Science». The International Journal of Ethics, 36, 2, 1926, pàg. 162–185 at. p. 177. DOI: 10.1086/intejethi.36.2.2377247.
  5. Myerson, Roger B. Game Theory: Analysis of Conflict. Harvard University Press, 1991, p. vii–xi. 

Vegeu també[modifica]