Comtat de Wicklow

Plantilla:Infotaula geografia políticaComtat de Wicklow
Contae Cill Mhantáin (ga) Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 53° 00′ 00″ N, 6° 25′ 00″ O / 53°N,6.4167°O / 53; -6.4167
EstatIrlanda
ProvínciaLeinster Modifica el valor a Wikidata
CapitalWicklow Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Arklow (en) Tradueix
Baltinglass (en) Tradueix
Bray (en) Tradueix
Greystones (en) Tradueix
Wicklow (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població142.332 (2016) Modifica el valor a Wikidata (70,22 hab./km²)
Geografia
Superfície2.027 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
Òrgan executiuoffice of the Cathaoirleach of Wicklow County Council (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiulegislative body of Wicklow County Council (en) Tradueix Circumscripció: 5, (Escó: 32) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2IE-WW Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwicklow.ie Modifica el valor a Wikidata

El comtat de Wicklow (gaèlic irlandès Cill Mhantáin AFI [ˈkɔnˠt̪ˠeː ˈçɪl̪ʲ ˈwanˠt̪ˠaːnʲ]) és un comtat de la província de Leinster (República d'Irlanda). Rep el seu nom de la ciutat de Wicklow, el nom de la qual prové del nòrdic antic Víkingalág o Wykynlo. Limita al nord amb el Comtat de Dublín, al sud amb el comtat de Wexford i a l'est amb el comtat de Kildare i el comtat de Carlow. El seu lema és Meanma Saor (Esperits lliures).

La capital del comtat és Wicklow (9.355 habitants), encara que la ciutat més gran és Bray (30.951 habitants). Altres ciutats importants són Greystones (11.913 habitants) i Arklow (9.993 habitants).

Se'l coneix com 'el darrer comtat' perquè fou el darrer en establir-se, el 1605. Anteriorment formava part del Comtat de Dublín.

Ciutats i viles[modifica]

Cultura[modifica]

Zona als voltants de Bray (Irlanda).

Mermaid, County Wicklow Arts Centre, amb base a Bray, és un dels principals centres d'activitat i craeció artística d'Irlanda, oferint programes ambiciosos i extensions per a totes les formes artístiques. Mermaid ofereix un important programa d'arts visuals amb produccions de teatre, òpera, actuacions de dansa, cinema d'autor, comèdia i diversos programes musicals.[1] Tenen força prestigi el Festival Musical d'Arklow i l'Arklow Seabreeze Festival.

El comtat és molt popular a Irlanda pel seu ús com a exteriors en films. A Bray hi ha els Ardmore Studios, on s'han rodat films molt coneguts, incloent Excàlibur i Zardoz de John Boorman, la guanyadora d'un Oscar In the Name of the Father de Jim Sheridan, i nombrosos films de Neil Jordan. La sèrie de la BBC Ballykissangel fou filmada al comtat de Wicklow. Algunes escenes del film P.S. I Love You foren rodades al Parc Nacional de les Muntanyes de Wicklow, i s'han rodat al comtat moltes escenes d'altres pel·lícules, des de Barry Lyndon a Haywire.[2]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «About Mermaid Arts Centre - Official website». Arxivat de l'original el 2011-11-10. [Consulta: 6 abril 2013].
  2. «Wicklow Film Commission - Filming in Ireland». Wicklow Film Commission. Arxivat de l'original el 2007-06-30. [Consulta: 6 abril 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Comtat de Wicklow