Consell per al Manteniment de les Ocupacions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConsell per al Manteniment de les Ocupacions
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtCMDO Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització política Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaextrema esquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació17 maig 1968
Data de dissolució o abolició12 juny 1968 Modifica el valor a Wikidata

El Consell per al Manteniment de les Ocupacions (en francès, Conseil pour le maintien des occupations, CMDO) va ser un organisme revolucionari creat al maig de 1968 a la universitat parisenca de la Sorbona.[1]

El CMDO va donar a les vagues salvatges, a la vaga general i a les ocupacions de fàbriques a França i el seu control per part dels consells obrers.[2] Al si del moviment revolucionari, el CMDO es va oposar als sindicats que intentaven frenar la revolta i que defensaven les tesis del general Charles de Gaulle.[3]

El CMDO va instaurar una política de representació igualitària entre els seus membres. És descrit pel situacionista René Viénet com «una assemblea general ininterrompuda, que delibera dia i nit. Cap facció o reunió privada existia fora del debat comú». És conegut també per la «Chanson du CMDO» escrita per Alice Becker-Ho.

Referències[modifica]

  1. Scott, Victoria Holly Francis. La beauté est dans la rue : art & visual culture in Paris, 1968 (tesi). University of British Columbia, 2000. 
  2. «The "Council for Maintaining the Occupations" and Councilist Tendencies». [Consulta: 20 maig 2023].
  3. Guy Debord, Mustapha Khayati, René Riesel, Christian Sébastiani, Raoul Vaneigem, René Viénet (1969) The Beginning of an Era. Internationale Situationniste #12 (Paris, Setembre 1969). Traduït per Ken Knabb.

Bibliografia[modifica]

  • Enragés et situationnistes dans le mouvement des occupations, Gallimard, 1968, reeditat el 1998 (redactat per Guy Debord, Mustafa Khayati, René Riesel, Raoul Vaneigem i René Viénet).

Vegeu també[modifica]