Constel·lacions xineses

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les constel·lacions xineses són les constel·lacions establertes per l'astronomia xinesa per tal d'organitzar els estels de l'esfera celeste. S'agrupen en trenta-una regions recollides a la vegada als tres recintes (三垣 san yuán) i vint-i-vuit cases (二十八宿 er shi ba xiù). Els tres recintes ocupen l'àrea que compren el pol nord celeste. Les vint-i-vuit cases acaparen la regió del zodíac i poden considerar-se equivalents als 12 signes del zodíac. Al contrari del que passa amb els signes de l'horòscop occidental, les vint-i-vuit cases fan referència a les fases del mes lunar més que a la posició del Sol al llarg de l'any, d'aquí ve la seva denominació de llotges lunars. Els tres recintes i les vint-i-vuit cases es divideixen en 283 asterismes. A cada estrella visible se li assigna un asterisme i alguns dels asterismes només compten amb una estrella. Tradicionalment, cada estrella rep un nom al seu asterisme amb un número. Algunes de les bèsties representades tenen un origen hebreu: Suzaku seria Ziz, Byakko seria Behemot, Seiryu seria Leviatan, però Genbu no tindria un equivalent concret.

El Tres recintes serien el recinte porpra prohibit (紫微垣, Zǐ Wēi Yuán), el recinte del palau suprem (太微垣, Tài Wēi Yuán) i el Recinte del Mercat Celestial (天市垣, Tiān Shì Yuán). El primer tindria la major part de l'àrea nord del cel nocturn, mentre que el tercer el del sud. Cada recinte està separat per "murs", que són asterismes.

Les vint-i-vuit cases[modifica]

nota: totes les traduccions no són exactes, més bé literals, és freqüent la designació directament en pinyin sense accents.

note 2: junt amb el nom, apareix la correspondència aproximada de les constel·lacions occidentals

Quatre símbols
(四象)
"Xiu" (宿)
nom pinyin traducció lit. vicinity in western sky
Drac atzur de l'este (Qing Long, Seiryū, Cheong-ryong,Thanh-Long)
(東方青龍)
Jiăo Banya Spica (alpha vir)
Kang Coll Virgo
Arrel Balança
Fang Habitació Balança
Xīn Cor Antares
Wěi Cua Escorpí
Sedàs Sagitari
Tortuga negra del nord (Xuan Wu, Genbu, Hyeon-mu, Huyền-Vũ
(北方玄武)
Dǒu Nyandú Sagitari
Niu Bou Capricorn
Noia Aquari
Buit Aquari
Wēi Perill Aquari/Pegàs
Shi Sala Pegàs
Bi Mur Algenib Pegàs
Tigre blanc de l'oest (Bai Hu, Byakko, Baekho, Bạch-Hổ
(西方白虎)
Kui Cames Andròmeda
Lou Bond Àries
Wei Estómac Àries
Mǎo Cap pelut Pléyades
Bi Vermell Tauro
Zi (Zuǐ) Morro de tortuga Orió
Shen (Cān) Tres estrellas Orió
Ocell vermelló del sud (Fènix) (Zhu Que, Suzaku, Ju-jak, Chu-Tước
(南方朱雀)
Jǐng Pou Bessons
Guǐ Ogre, Dimoni, Fantasma Càncer
Liǔ Àlber Hidra Femella
Xīng Estrella Alfard
Zhāng Creixement, Xarxa extenguda Cràter
Yi Ales Constel·lació del Corb
Zhěn Fort, Carro Constel·lació del Corb

Nomenclatura[modifica]

A cada estrella se li assigna un asterisme i dintre d'aquest, se li assigna un número, per tant cada estrella es designa com "nom de l'asterisme" + "número". La numeració de les estrelles no es basa en la magnitud com en la denominació de Bayer, sinó en la posició de l'asterisme. A més algunes estrelles tenen un nom tradicional, normalment relacionat amb la mitologia o l'astronomia.

Enllaços externs[modifica]