Cova de Toralla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCova de Toralla
TipusCova Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaConca de Dalt (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióToralla
Map
 42° 16′ N, 0° 55′ E / 42.26°N,0.91°E / 42.26; 0.91
Dades i xifres
Altitud1.110 m Modifica el valor a Wikidata
Al NomenclàtorNo hi consta; sí que apareix en els mapes de l'ICC
Itinerari276
Desnivell- 10
Història
PeríodeSense vestigis històrics
Cronologia
1896 primera exploració, per Francesc Carreras i Candi Modifica el valor a Wikidata
ExcavacionsNo és el cas
Tipus de sòlConglomerats

La Cova de Toralla és una cova del terme de Conca de Dalt, al Pallars Jussà, dins de l'antic terme de Toralla i Serradell, en l'àmbit del poble de Toralla.

Està situada a ponent de Toralla, en la cinglera que mira al nord-est del vessant septentrional de la Serra de Sant Salvador, al nord-est de l'Arreposador, al sud-oest del Caixot.

Quatre són les boques d'aquesta cova que s'obren a l'exterior, les dues extremes situades a la mateixa cinglera i més accessibles les centrals. Rere de les boques hi ha dues galeries paral·leles superposada una a l'altra, que es comuniquen en diversos punts del recorregut. La boca principal dona a la galeria superior al cap de 18 metres queda tallada per un pou que la comunica amb la inferior. La galeria troba una sala de sostre molt baix i continua fins als 66 metres de fondària, i en surt una galeria que comunica amb la boca superior de la cova. Sota de la boca principal hi ha una obertura que s'obre cap a una galeria sinuosa que té el seu final en una altra de les boques de la cova.

Bibliografia[modifica]

  • DE VALLES, Jordi. "Cova de Toralla". A Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum I. Alta Ribagorça. Pallars Jussà. Pallars Sobirà. Vall d'Aran. Barcelona: Espeleo Club de Gràcia, 2008. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]