Cyril Mango

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCyril Mango
Biografia
Naixement14 abril 1928 Modifica el valor a Wikidata
Constantinoble (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 febrer 2021 Modifica el valor a Wikidata (92 anys)
Oxford (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de St Andrews Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballArquitectura romana d'Orient, art romà d'Orient, Imperi Romà d'Orient, història, estudi de la història de l'art, filologia, filologia grega i estudis bizantins Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbizantinista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Harvard
King's College de Londres
Dumbarton Oaks Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
CònjugeMarlia Mango (en) Tradueix (1976–) Modifica el valor a Wikidata
GermansAndrew Mango Modifica el valor a Wikidata

Cyril Alexander Mango (Constantinoble, 14 d'abril de 19288 de febrer de 2021) fou un bizantinista britànic. Era el tercer fill d'una família hel·leno-anglo-russa. Era germà del difunt historiador de Turquia i autor Andrew Mango. Després de completar la seva educació bàsica a Istanbul, on fou estudiant d'Ernest Mamboury, entre d'altres, estudià filologia clàssica a la Universitat de St Andrews.

En el transcurs de la seva carrera acadèmica, ocupà tres de les càtedres més destacades en estudis bizantins: fou Professor Koraís d'Història, Llengua i Literatura Gregues Modernes i Bizantines al King's College de Londres, entre el 1963 i el 1968; Professor d'Arqueologia Bizantina a Dumbarton Oaks (Harvard), entre el 1968 i el 1973;[1] i Professor Bywater i Sotheby de Llengua i Literatura Bizantines i Gregues Modernes de la Universitat d'Oxford, entre el 1973 i el 1995.

Fou un dels pocs acadèmics que s'ocupa de totes les branques dels estudis bizantins, des de la filologia i l'epigrafia fins a la història i l'arqueologia, així com un dels principals bizantinistes contemporanis. El 1992 fou elegit membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències.

Referències[modifica]