Deu corsers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaDeu corsers

Modifica el valor a Wikidata
Tipussèrie pictòrica Modifica el valor a Wikidata
CreadorGiuseppe Castiglione Modifica el valor a Wikidata
Localització
Col·leccióMuseu Nacional del Palau (districte de Shilin)
Museu del Palau (Subdistricte de Donghuamen) Modifica el valor a Wikidata

Deu Corsers és una sèrie de deu retrats realistes en color sobre cavalls pintats pel missioner jesuïta milanès Giuseppe Castiglione (pinyin: Lang Shinin) durant la seva estada a la cort imperial xinesa, del 1715 al 1766, any de la seva mort. Aquests quadres també presenten informació detallada i petits poemes sobre cadascun dels cavalls entregats com a tribut diplomàtic a l'emperador Qianlong, en tres idiomes : Xinès, manxú i mongol, afegits a mes endavant.

Els retrats eqüestres es conserven ara al Museu del Palau Nacional de la República de la Xina.

Context[modifica]

El 1743, Taiyiji Galdan Tsering, un líder mongol Oïrat (Zhengar) que vivia al Riu Ili a l'Oest de l'imperi xinès, va enviar cavalls com a present i homenatge a la cort imperial dels Qing[1]. A causa de la seva naturalesa dòcil i el color de la seva crinera, l'emperador Qianlong bateja un d'aquests cavalls: (xinès tradicional 如意驄 / pinyin: Ruyicong (" Com-vulguis-clapat ")[1]. L'emperador va encarregar al pintor Giuseppe Castiglione que fes pintures monumentals d'aquests cavalls, de mida real.[2][3] Així, el retrat de Xuediandiao té una mida gairebé real, cosa que indica que Castiglione va probablement pintar directament del model.[3]

El cavall Xuediandiao va ser un present regalat a la cort imperial per Koruin Giynn Wang de Nomun Eehetu (Sinkiang), també pintat per Castiglione el 1743.[3]

Descripció[modifica]

La peça artística que representa Ruyicong, va ser enriquida amb informació per part d'un membre de l'Acadèmia de Hanlin a la cort, les seves dimensions i els seus orígens vam ser redactades en xinès, en manxú i mongol[1]. A la part superior del quadre hi ha un poema imperial datat el 1748[1]. Les pintures poden haver estat realitzades entre 1743 i el 1748.

Els retrats de cavalls en color són altament realistes.[2] Castiglione utilitza tècniques tant de la pintura europea com de la xinesa[1]. Va fer un ús de les ombres i la perspectiva, llavors desconegudes en la pintura de l'imperi xinès. .

Ubicació[modifica]

Vuit dels deu quadres es troben al Museu del Palau Nacional de República de la Xina.[1]

Es van publicar una sèrie de segells de correus que il·lustren els retrats del Deu Corsers el 1973 a Tapei (República de la Xina) i a Togo el 2003, durant l'any zodiacal del cavall.[4]

Notes i referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Musée national du Palais.
  2. 2,0 2,1 «清 郎世寧 畫十駿圖奔霄驄 - Ten Steeds (“Bolting Mist”)». www.cityu.edu.hk. [Consulta: 10 novembre 2018].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Ten Steeds, Giuseppe Castiglione, Qing Dynasty» (en anglès). /www.hktdc.com/. [Consulta: 10 novembre 2018].
  4. «The Paintings of Brother Giuseppe Castiglione, SJ (1688-1766)». Arxivat de l'original el 2018-11-12. [Consulta: 25 novembre 2019].

Enllaços externs[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Cécile Beurdeley et Michel Beurdeley. Giuseppe Castiglione: a Jesuit painter at the court of the Chinese emperors. C.E. Tuttle Co., 1971, p. 204. ISBN 0804809879. 
  • Cartier, Michel. Giuseppe Castiglione dit Lang Shining (1688-1766). Éditions Favre, 2004 (Grande écurie de Versaille). .