Diagrama de seqüència

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Seqüència».

El diagrama de seqüència és un tipus de diagrama usat per modelar la interacció entre objectes en un sistema segons UML.

Utilitat[modifica | modifica el codi]

Un diagrama de seqüència mostra la interacció d'un conjunt d'objectes en una aplicació a través del temps i es modela per a cada cas d'ús. Mentre que el diagrama de casos d'ús permet el modelatge d'una vista comercial de l'escenari, el diagrama de seqüència conté detalls d'implementació de l'escenari, incloent-hi els objectes i les classes que s'usen per implementar l'escenari, i missatges intercanviats entre els objectes.

Típicament s'examina la descripció d'un cas d'ús per determinar quins objectes són necessaris per a la implementació de l'escenari. Si es disposa de la descripció de cada cas d'ús com una seqüència de diversos passos, llavors es pot "caminar sobre" aquests passos per descobrir quins objectes són necessaris perquè es puguin seguir els passos. Un diagrama de seqüència mostra els objectes que intervenen en l'escenari amb línies discontínues verticals, i els missatges passats entre els objectes com a fletxes horitzontals.

Tipus de missatges[modifica | modifica el codi]

Existeixen dos tipus de missatges: els sincrònics i els asincrònics. Els missatges sincrònics es corresponen amb trucades a mètodes de l'objecte que rep el missatge. L'objecte que envia el missatge queda bloquejat fins que acaba la trucada. Aquest tipus de missatges es representen amb fletxes amb el cap ple. Els missatges asincrònics acaben immediatament, i creen un nou fil d'execució dins de la seqüència. Es representen amb fletxes amb el cap obert.

També es representa la resposta a un missatge amb una fletxa discontínua.

Poden ser usats en dues formes[modifica | modifica el codi]

  • D'instància: descriu un escenari específic (un escenari és una instància de l'execució d'un cas d'ús).
  • Genèric: descriu la interacció per a un cas d'ús; Utilitza ramificacions ("Branches"), condicions i bucles.

Estructura[modifica | modifica el codi]

Els missatges es dibuixen cronològicament des de la part superior del diagrama a la part inferior; la distribució horitzontal dels objectes és arbitrària. Durant l'anàlisi inicial, el modelador típicament col·loca el nom comercial d'un missatge en la línia del missatge. Més tard, durant el disseny, el nom comercial és reemplaçat amb el nom del mètode que està sent anomenat per un objecte en l'altre. El mètode anomenat, o invocat, pertany a la definició de la classe instanciada per l'objecte en la recepció final del missatge.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diagrama de seqüència Modifica l'enllaç a Wikidata