Dioskouriïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralDioskouriïta
Fórmula químicaCaCu₄Cl₆(OH)₄·4H₂O
EpònimDioscurs Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusfumarola Arsenàtnaia, segon con d'escòries, avanç del Nord, Fractura principal, volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriahalurs
Propietats
Colorgris
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-106
SímbolDio Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La dioskouriïta és un mineral de la classe dels halurs. Rep el seu nom del germans bessons Dioscurs, de la mitologia grega.

Característiques[modifica]

La dioskouriïta és un halur de fórmula química CaCu₄Cl₆(OH)₄·4H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2016. Sol trobar-se cristal·litzada en forma de grans. És una espècie que es troba químicament relacionada amb la centennialita, i que és comparabe al mineral clorur sense anomenar Unnamed (Ca-Cu Chloride). Es coneixen dos politips, la dioskouriïta-2M i la dioskouriïta-2O, els quals formen intercreixements entre ells.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Arsenàtnaia, al segon con d'escòries de la fractura principal del volcà Tolbàtxik, a l'óblast de Kamtxatka (Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia). Al mateix volcà, també ha estat trobada a la fumarola Glàvnaia Tenoritóvaia.

Referències[modifica]

  1. «Dioskouriite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 novembre 2016].

Enllaços externs[modifica]