Discussió:Àngel Guimerà i Jorge

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Algu esta fent un garbuix amb les categories. Deixant de banda que tenir "escriptors catalans" i "escriptors en catala" ja es prou confus, si es categoritza algu com a "poeta" o "dramaturg" ja no cal que s'el categoritzi com a escriptor. Xevi 18:13 7 set, 2005 (UTC)

No crec que calgui distingir entre "escriptors catalans en català" i "escriptors no catalans en català". Les altres dues categories podrien ser útils com a subcategories.

--Jordi.2 09:16, 30 des 2005 (UTC)

no és distingix entre "escriptors catalans en català" i "escriptors no catalans en català". Es distingix entre catalans i la resta i entre "escriptors en català" i la resta, que són dos grups ben diferents.

Duplicació d'informació[modifica]

(Tenerife 1845-1924). Els primers anys viu a les Canàries, després al Vendrell i més tard a Barcelona. El 1871, junt amb altres companys, funda el setmanari la Renaixença. És nomenat "Mestre en Gai Saber". Comença la seva carrera d'escriptor com a poeta. Tracta temes èpics, amb un to de grandiositat i espectacular fora del corrent. Guimerà opta per renovar-se dintre del romanticisme, sobretot en l'aspecte formal. És considerat el millor poeta del segle XIX i el segon poeta més important. La seva obra dramàtica es divideix en diverses etapes:

  • 1ª. S'inicia amb l'estrena de la seva primera obra dramàtica, Gal·la Placídia, el tema principal són els conflictes interns del personatge. L'obra més important d'aquest període és Mar i Cel (1888). Totes les obres descriuen personatges rellevants que es mouen en ambients passats, nostàlgics, romàntics.
  • 2ª. Al 1890 l'autor s'acosta al realisme, pel comprimís polític. Reflecteix tensions socials de l'època. Els personatges es centraven en contextos soacials diferents, tots víctimes d'un amor possessiu que els turmentava fins arribar a l'amor o a la mort. Abandona el vers i escriu en prosa. L'obra més important és la trilogia: Maria Rosa (1894), Terra Baixa (1897) i La filla del Mar (1890).
  • 3ª. Aquest període s'acostava al naturalisme i al realisme. Les principals obres són: Arran de terra (1901), L'aranya (1906) i La santa espina (1907).
  • 4ª. Publica dues obres que no aporten cap novetat: Jesús que torna (1917) i Alta banca (1921).(Extret de l'article Renaixença (catalana) on és innecessari, ho aboco aquí per si es pot ampliar l'article)--Allman (discussió) 18:07, 15 abr 2009 (CEST)[respon]

OTRS[modifica]

No arxiveu aquesta nota