Vés al contingut

Discussió:Ferrutxelles

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Ortografia d'aquest topònim[modifica]

Segons el meu parer, substituiria "Ferrutxelles" per "Farrutxelles". Entenc que és un topònim mossàrab, format a partir de l'arrel llatina (o romànica) FARRE (d'on prové FARRAGINE > "farratge"), més els sufixos "-utx" (que també trobam a "Cugulutx", "Fornalutx" i "cap Ferrutx" —aquest darrer tendria una arrel llatina FERRU, 'terres ferruginoses', pel tipus de roca d'aquesta zona de la costa) i "-elles" (que també trobam a "ses Fontanelles", curiosament, una altra zona humida).

Com que a Farrutxelles també s'hi troba un torrent i una font, devia ser una terra molt apta per al conreu de farratge. Com diuen Coromines i Mascaró Passarius: «que uns terrenys cultivables s'anomenin "farratges" és natural».

A més, també ho podríem relacionar amb el topònim "Alfrauxeletx" (< "al-Frauxeletx")que apareix esmentat en el Llibre del Repartiment, dins el terme de Montuïri (que comprèn l'actual de Llucmajor).

--Sebsalva (disc.) 12:12, 16 jul 2010 (CEST)[respon]

He consultat la bibliografia al respecte i no he trobat cap lloc on s'escrigui amb "a". Totes les següents referències donen per bo Ferrutxelles:
  1. Veny, J. Onomàstica i dialectologia. L'Abadia de Monserrat, 1996. ISBN 8478267425.  explica que "Ferrutxelles (1332), que antigament ocupava Son Saleta i Son Marió, és avui el nom d'una font. S'ha sufixat el primitiu Ferrutx (<FERRUCEU, format per FERRU i el sufix -UCEU) amb el diminutiu antic més freqüent derivat del llatí -ELLU (cf. Ses Fontanelles, el llinatge cat. Cortadella, etc.)."
  2. Galmés, A «La toponímia mozárabe balear» (en castellà). Revista de Filología Románica, 21, 2004, pàg. 45 [Consulta: 19 juliol 2010].
  3. «Ferrutxelles». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum -. Palma: Promomallorca, p. -. ISBN 84-8661702-2. 

--Antoni Salvà (disc.) 23:12, 26 jul 2010 (CEST)[respon]