Dokà Umàrov

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dokka Umarov)
Infotaula de personaDokà Umàrov
Nom original(ce) Ӏумаров Хьамади кӀант Докка Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 abril 1964 Modifica el valor a Wikidata
Kharsenoi (Unió Soviètica) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 setembre 2013 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Caucas Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortFerida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata
1r Monarca emirat del Caucas
31 octubre 2007 – 7 setembre 2013
← cap valor – Ali Abu Mukhammad (en) Tradueix →
President de la República Txetxena d'Itxkèria
17 juny 2006 – 31 octubre 2007
← Abdul-Khalim SadulàievSupressió del càrrec → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam, wahhabisme i salafisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Tècnica Petroliera Estatal de Grozni Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatRepública Txetxena d'Itxkèria i emirat del Caucas Modifica el valor a Wikidata
Rang militargeneral de brigada
general de divisió Modifica el valor a Wikidata
ConflictePrimera guerra de Txetxènia, batalla de Grozni de març de 1996, batalla de Grozni d'agost de 1996, crisi d'entreguerres d'Itxkèria, segona guerra de Txetxènia, batalla de Grozni (1999-2000), 2004 Nazran raid (en) Tradueix, 2004 Grozny raid (en) Tradueix i Insurgència al Caucas del Nord Modifica el valor a Wikidata
Premis

Dokà Khamàtovitx Umàrov (Доку Хаматович Умаров) va ser un militar txetxè que va néixer a Kharsenoi Districte de Xatoiski, a l'aleshores (RSSA de Txetxènia-Ingúixia) el 1964, dins el teip Mulkoi, del que eren membres també el famós comandant independentista Arbi Baraiev i l'ex ministre d'afers exteriors de Txetxènia Ilyas Akhmadov.

Abans de la guerra va viure a la regió de Tiumén on segons els russos va participar en activitat criminals però mai no fou acusat i molt menys condemnat. El 1994, durant la invasió russa, es va unir a la resistència a les files del general Ruslan Gelaiev, i després de la mort d'aquest a Daguestan va ser nomenat cap del front sud-est de la resistència. Durant el govern d'Aslan Maskhadov (reconegut per l'OSCE 1997-1999, a la resistència a les zones muntanyoses després de la invasió russa, 1999-2005) va ser cap del consell de Seguretat de Txetxènia, però por poc temps. Les seves unitats es van dividir en petits grups de 10 a 20 homes que operen al districte de Shatoysk, al d'Itum-Kalinsky districte, al d'Urus-Martanovsky i al d'Achkhoy-Martanovsky. El 2000 fou greument ferit durant la segona guerra quan era assetjat a Grozni, i altre cop el 2005 quan va trepitjar una mina antipersones; de forma lleu ha estat ferit diverses vegades. Ha participat en gairebé totes les accions militars rellevants, però en cap acte contra civils. Alguns dels seus familiars foren fets ostatges per les forces d'ocupació que li van exigir de rendir-se; Umàrov es va negar i el seu germà roman des 2004 en situació de detingut desaparegut. Altres familiars va romandre detinguts algun temps a la base de Khankala però finalment foren alliberats. El 2005 la seva dona i el seu fill de sis mesos, i el seu pare (molt vell) foren detinguts per l'exèrcit, i si bé la dona i el fill foren alliberats, el pare també va passar a la situació de desaparegut. La seva germana va ser detinguda al desembre del 2005 però fou alliberada després d'una manifestació de la ciutadania.

El juny del 2005, d'acord amb la constitució txetxena fou nomenat vicepresident, i el 19 de juny de 2006, després de la mort del president de la zona independentista Abdul-Khalim Sadulàiev va assolir la presidència del país. Va morir el 7 de setembre de 2013,[1] i el va succeir Aliaskhab Kebekov.

Referències[modifica]

  1. «Mor Umàrov, el cap suprem de la guerrilla txetxena». El Periódico, 19-03-2014 [Consulta: 16 abril 2020].