Dolmen del Serrat de les Costes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaDolmen del Serrat de les Costes
TipusDolmen Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaLlauró (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 33′ N, 2° 45′ E / 42.55°N,2.75°E / 42.55; 2.75

El Dolmen del Serrat de les Costes és un dolmen de la comuna de Llauró, a la comarca del Rosselló, de la Catalunya del Nord.

Està situat[1] al punt més elevat del Serrat de les Costes, a la Costa Nova, al nord del Còrrec de les Pedres Dretes (nom que sembla indicar també la presència de monuments megalítics).

Descripció de Jaubert de Réart[modifica]

Fou descobert per Joseph Jaubert de Réart el 1832 en una notícia apareguda a Le Publicateur du Département des Pyrénées-Orientales, de Perpinyà, amb el text següent (traduït del francès): Les pedres que el formen, cobertes avui dia d'una molsa espessa i amagats sota una vegetació formada per brucs, bardisses i brancatge d'alzimes sureres, a penes deixen veure les seves característiques. El monument consta de tres pedres fixades a terra per tal de servir de suport i una llosa superior que actualment només recolza en una, ja que l'extrem toca a terra. El suport està format per tres peus disposats en forma de trípode. Les altres dues pedres de suport estan inclinades una envers l'altra. Les pedres són de quars. Com d'altres monuments, està girat cap a l'est.. Cal destacar que en aquella època s'interpretaven els dòlmens com a altars druídics de cultes celtes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Abélanet, Jean. Itinéraires mégalithiques : dolmens et rites funéraires en Roussillon et Pyrénées nord-catalanes (en (francès)). Canet: Trabucaire, 2011. ISBN 9782849741245. 
  • Becat, Joan. «79 - Llauró». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatébia-Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Llauró». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Carreras Vigorós, Enric; Tarrús Galter, Josep. 181 anys de recerca megalítica a la Catalunya Nord (1832-2012). Girona: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, n. 54, 2013. 
  • Kotarba, Jérôme; Castellvi, Georges; Mazière, Florent [directors]. Les Pyrénées-Orientales 66. París: Académie des Inscriptions et Belles-Lettres. Ministère de l'Education Nationale. Ministère de la Recherche. Ministère de la Culture et de la Communication. Maison des Sciences de l'Homme, 2007 (Carte Archeologique de la Gaule). ISBN 2-87754-200-5. .