El Canigó (Juan Gris)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaEl Canigó

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorJuan Gris Modifica el valor a Wikidata
Creació1921
Gènerenatura morta Modifica el valor a Wikidata
Materialpintura a l'oli
llenç (suport pictòric) Modifica el valor a Wikidata
Mida64,8 × 100,3 cm
Propietat deGottlieb Friedrich Reber
Curt Valentin (–1947)
Curt Valentin
Museu d'Art AKG de Buffalo Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu d'Art AKG de Buffalo (Buffalo) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariRCA1947.5 Modifica el valor a Wikidata

El Canigó és un quadre cubista de Juan Gris realitzat al desembre de 1921 a Ceret que representa una natura morta amb un fons on apareix, a través d'una finestra oberta, el massís del Canigó.

Descripció i anàlisi[modifica]

El quadre és una pintura a l'oli sobre tela de 64,8 cm d'altura per 100,3 cm d'amplada. El primer pla està ocupat per una taula, sobre la qual es troben diversos objectes de la vida quotidiana habituals en les natures mortes: una guitarra, un llibre obert, una cistella de fruites. Darrere, una finestra oberta deixa entreveure formes geomètriques blanques sobre un fons blau, que l'espectador pot, ajudat per la llegenda « LE CANIGOU » escrita a dalt del quadre, interpretar com les muntanyes del massís del Canigó, un massís muntanyenc visible des de Ceret, ciutat de Catalunya Nord on Juan Gris tenia el costum de passar l'hivern.

Seguint la tradició cubista, el quadre barreja diverses perspectives. Un racó de la taula es confon amb un dels cims muntanyencs, i la muntanya desborda la finestra com si anés a entrar a la sala.

Història[modifica]

El Canigó vist des de Ceret.

Juan Gris, pintor espanyol nascut l'any 1887 a Madrid, arriba per primera vegada a Ceret amb Picasso i Braque. De salut fràgil, prendrà el costum de venir i quedar-se durant l'hivern.

L'any 1921, Juan Gris se separa i després es reconcilia amb la seva dona Josette. La parella s'instal·la des del mes d'octubre al mes d'abril de 1922, a Ceret. Gris pinta diverses teles de petits formats que no l'entusiasmen gaire i s'avorreix en aquesta petita ciutat, però, el mes de desembre, s'apassiona per un nou projecte: El Canigó.

El quadre és adquirit l'any 1925 a la galeria Simon per Gottlieb Friedrich Reber. El 20 d'octubre de 1947 el quadre és comprat per Curt Valentin per a l'Albright-Knox Art Gallery.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Biographie de G. F. Reber sur le site Kubisme.info (néerlandais) lire en ligne.
  2. Fiche de présentation du tableau sur le site de la Albright-Knox Art Gallery