El Solà (Monistrol de Calders)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
El Solà
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud442,7 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMonistrol de Calders (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 45′ 32″ N, 2° 00′ 47″ E / 41.7588°N,2.01293°E / 41.7588; 2.01293

El Solà és una masia del terme municipal de Monistrol de Calders, al Moianès, en el sector central del terme.

És a tocar del nucli urbà, pel costat sud-oest, al peu de la carretera B-124, entre el Pont del Solà i el Pont de Cal Serni.

Es tracta d'una masia de les més històricament importants del terme. Construïda a darreries del segle xvii pels Solà de Guardiola sobre les restes d'un mas rònec, el mas Balceres, substituí l'antiga residència d'aquesta família, el Mas Guardiola, que cediren a l'església.

Els Solà procedient de la important masia del Moianès del Solà de Sant Esteve, i entraren per núpcies en el mas Guardiola, establint-se així una branca d'aquella poderosa família a Monistrol de Calders. Passaren a cognominar-se Solà i Guardiola, i més endavant esdevingueren ciutadans honrats de Barcelona, de manera que van entrar a formar part de la petita noblesa. Aleshores afegiren el de al primer o a tots dos cognoms, i estan documentats, als segles xviii i xix com a de Solà i Guardiola i fins i tot de Solà i de Guardiola.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Solà
  • ERILL I PINYOT, Gustau, GUAL I PURTÍ, Jordi (fotografies) i MANENT I ORISTRELL, Llibert (cartografia). Monistrol de Calders: El poble dels pagesos enginyers. Moià-Monistrol de Calders: Gràfiques Ister. Ajuntament de Monistrol de Calders, 2006. (Col·lecció Pedra i aigua, 1). DL. B-54.339/2006
  • PERARNAU I LLORENS, Jaume i PIÑERO I SUBIRANA, Jordi. Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Monistrol de Calders: Ajuntament de Monistrol de Calders, 1993. Sense ISBN.