The Hobbit: The Battle of the Five Armies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Hobbit: The Battle of the Five Armies

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióPeter Jackson Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPeter Jackson, Fran Walsh, Mark Ordesky i Carolynne Cunningham Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióDan Hennah Modifica el valor a Wikidata
GuióPhilippa Boyens, Peter Jackson, Fran Walsh i Guillermo del Toro Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHoward Shore Modifica el valor a Wikidata
FotografiaAndrew Lesnie Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJabez Olssen Modifica el valor a Wikidata
VestuariRichard Taylor Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMetro-Goldwyn-Mayer, New Line Cinema i WingNut Films Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros., Fórum Hungary i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Nova Zelanda Modifica el valor a Wikidata
Estrena1r desembre 2014 Modifica el valor a Wikidata
Durada144 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès (principalment) Modifica el valor a Wikidata
RodatgeNova Zelanda Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost250.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació956.019.788 $ (mundial)
255.138.261 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enEl hòbbit Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema d'aventures, cinema fantàstic, cinema d'acció i pel·lícula basada en una obra literària Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 i R Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTerra Mitjana Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

Lloc webthehobbit.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt2310332 Filmaffinity: 583347 Allocine: 210516 Rottentomatoes: m/the_hobbit_the_battle_of_the_five_armies Letterboxd: the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies Mojo: hobbit3 Allmovie: v569637 TCM: 974119 Metacritic: movie/the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies TV.com: movies/the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies AFI: 70667 TMDB.org: 122917 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: El hòbbit
Sèrie: Sèrie de pel·lícules de la Terra Mitjana de Peter Jackson Modifica el valor a Wikidata

The Hobbit: The Battle of the Five Armies és una pel·lícula d'alta fantasia, acció i èpica de 2014, dirigida per Peter Jackson i escrita per Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens i Guillermo del Toro. És la tercera i darrera part de l'adaptació cinematogràfica de la novel·la El hòbbit de J. R. R. Tolkien, després d'Un viatge inesperat (2012) i de La desolació de Smaug (2013), que conjuntament conformen una preqüela de la trilogia de Peter Jackson d'El Senyor dels Anells.

Va ser produïda per New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer i WingNut Films, i distribuïda per Warner Bros. Pictures. The Battle of the Five Armies va publicar-se l'11 de desembre de 2014 a Nova Zelanda, el 12 de desembre de 2014 al Regne Unit i el 17 de desembre de 2014 als Estats Units. És protagonitzada per Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Benedict Cumberbatch, Ken Stott i James Nesbitt. També compta amb la participació de Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving i Orlando Bloom.

La pel·lícula va rebre crítiques dispars i va aconseguir uns ingressos de taquilla de $956 milions de dòlars a tot el món,[1] convertint-se en la pel·lícula més taquillera de 2014 i la 40a pel·lícula més taquillera de la història. Als 87ens Premis Oscar va estar nominada a la millor edició de so.

Argument[modifica]

Bilbo Saquet i la resta de la companyia de Thorin Escut de Roure contemplen des d'Erebor com Smaug destrueix la Ciutat de l'Estany, en venjança pel seu intent de matar-lo (en la pel·lícula anterior). Bard l'Arquer aconsegueix escapar de la cel·la en la qual estava tancat, recupera la Fletxa Negra amb l'ajuda del seu fill Bain i la fa servir per matar Smaug. El cos de Smaug cau sobre de la barca de Governador, qui egoistament pretenia fugir de la ciutat juntament amb les seves riqueses. Convertit en el nou líder dels supervivents de la Ciutat de l'Estany, Bard decideix buscar refugi en les ruïnes de la Vall, mentre Légolas i Tauriel es disposen a viatjar a la Muntanya Gundabad per investigar sobre les recents accions dels orcs. A Erebor, Thorin ha caigut sota el "mal del drac" a l'haver recuperat el regne i el tresor, i està completament obsessionat amb trobar la Pedra de l'Arca, que es troba en poder de Bilbo, però el hobbit no s'atreveix a donar-per temor que la seva 'malaltia' empitjori. A l'assabentar-se que els supervivents de l'atac de Smaug han arribat a la Vall, Thorin ordena segellar l'entrada d'Erebor.

A Dol Guldur, Gandalf es troba presoner de Sauron, però Saruman, Elrond, Galadriel i Radagast van a ajudar-lo. Radagast se'n porta d'allí a Gandalf mentre Elrond, Saruman i Galadriel lluiten contra els Nazgûl; posteriorment s'enfronten a Sauron i Galadriel aconsegueix que fugi de la fortalesa. Mentrestant, l'exèrcit de orcs dirigit per Azog el Profanador es dirigeix a Erebor per conquerir-la. A Gundabad, Légolas i Tauriel són testimonis de com Bolgo, per ordre de Azog, convoca al seu exèrcit de trasgs i ratpenats perquè ajudin a la conquesta d'Erebor.

Un exèrcit d'elfs liderat per Thranduil apareix a la Vall i Thranduil revela a Bard que té pensat atacar Erebor i reclamar unes joies èlfiques que el rei Thror en el seu moment els va arrabassar i que es troben en el tresor de la Muntanya. En aliança amb Thranduil, Bard va a Erebor i tracta de raonar amb Thorin perquè compleixi la seva promesa de lliurar una part del tresor a la gent de la Ciutat de l'Estany, però Thorin es nega. Posteriorment, Gandalf apareix a la Vall i tracta d'advertir a Bard i Thranduil de l'atac de Azog, però Thranduil no el creu. Bilbo surt d'amagat d'Erebor i els lliura la Pedra de l'Arca a Bard i Thranduil amb la intenció que la facin servir per obligar Thorin a negociar i així evitar una guerra. Quan Bard i Thranduil es presenten a Erebor juntament amb els seus respectius exèrcits i li mostren a Thorin que tenen la Pedra de l'Arca, Thorin arriba a creure que és una farsa, fins que Bilbo li revela que els la va lliurar i el renya per haver-se deixat portar per la cobdícia fins al punt de desconfiar dels seus amics. Veient això com una traïció, Thorin s'enfada i tracta de matar a Bilbo, però Gandalf intervé i sermoneja Thorin perquè deixi anar al hobbit. L'arribada d'un exèrcit de nans dels Pujols de Ferro liderat per Dain Peu de Ferro (cosí de Thorin) fa que la batalla entre nans, homes i elfs sembli imminent, però són interromputs quan devoradors de la Terra emergeixen des del sòl, obrint més el pas a l'exèrcit d'Azog. Amb els orcs superant en nombre a l'exèrcit de Dáin, els exèrcits de Bard i Thranduil s'uneixen, juntament amb Gandalf i Bilbo. Els orcs també ataquen la Vall.

Dins d'Erebor, Thorin pateix al·lucinacions traumàtiques, per finalment recupera el seny i lidera els seus companys nans a la batalla. Thorin, Dwalin, Fili i Kili cavalquen fins al pujol del Corb amb la intenció de matar a Azog; Bilbo els segueix usant l'Anell Únic. Légolas i Tauriel arriben per advertir de l'arribada de Bolgo. Fili és capturat i assassinat per Azog davant de Thorin, Bilbo, Dwalin i Kili. Mentre Thorin i Azog lluiten a mort, Bolgo deixa inconscient a Bilbo, derrota a Tauriel i mata Kili, que havia acudit en ajuda de l'elfa. Légolas lluita contra Bolgo i finalment aconsegueix matar-lo. Thorin per la seva banda aconsegueix matar Azog, però el també queda mortalment ferit durant la lluita. Les Àguiles van a la batalla juntament amb Radagast i Beorn i ajuden a derrotar els orcs i els trasgs. Finalitzada la batalla, Bilbo torna en si i fa les paus amb un moribund Thorin qui li diu que si les persones es valoressin més que l'or el món seria un lloc més feliç. Finalment superat per les seves ferides mor en els braços d'un desconsolat Bilbo. Légolas li diu al seu pare que no desitja tornar al Regne del Bosc, i Thranduil li aconsella que vagi al nord per reunir-se amb un salvatge conegut com a Trancos. Després, Tauriel conversa amb Thranduil i li pregunta per què sent tant dolor i ella diu que l'amor que sentia per Kili era veritable.

Posteriorment, Bilbo s'acomiada de la resta de la Companyia i juntament amb Gandalf inicien el viatge de tornada a la Comarca. A prop de la Comarca, Gandalf s'acomiada de Bilbo i li fa saber que és conscient que porta un anell màgic. Bilbo recorda a Thorin no només com una llegenda sinó com el seu amic. Bilbo torna a Saquet Tancat només per veure que ha estat donat per mort a causa de la seva llarga absència i les seves pertinences estan sent subhastades. Bilbo resol l'embolic, però troba la seva casa buida. 60 anys més tard, un Bilbo de 111 anys rep la visita de Gandalf, iniciant així els esdeveniments de "La Comunitat de l'Anell".

Repartiment[modifica]

Panell de la pel·lícula a la Convenció Internacional de Còmics de San Diego de 20141

Referències[modifica]

  1. «The Hobbit: The Battle of the Five Armies». Box Office Mojo. [Consulta: 29 agost 2015].
  2. 2,0 2,1 2,2 Skipper, Ben. «Hobbit Finale Renamed The Hobbit: The Battle of the Five Armies». International Business Times, 24-04-2014. [Consulta: 22 maig 2014].
  3. 3,0 3,1 3,2 O'Hara, Helen. «The Third Hobbit Is Now Subtitled The Battle Of The Five Armies». Empire, 24-04-2014. [Consulta: 22 maig 2014].
  4. «Lawrence Makoare».

Enllaços externs[modifica]