Epiteris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Epiteri)
Per a altres significats, vegeu «Epiteri (espècie)».
Infotaula d'ésser viuEpiteris
Epitheria Modifica el valor a Wikidata

Damà
Període
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
MagnordreEpitheria Modifica el valor a Wikidata
McKenna, 1975
Ordres i clades

Els epiteris (Epitheria) són una infraclasse de mamífers que comprèn tots els euteris excepte els xenartres. Estan primerament caracteritzats per tenir l'estrep a l'orella mitjana que permet el pas d'un vas sanguini. Contrasta amb la forma de columna que tenen els marsupials, els monotremes i els xenartres. També es caracteritzen per tenir el peroné més petit que la tíbia.

El monofiletisme dels epiteris ha estat demostrat per estudis de filogènia molecular.[1] Van aparèixer als inicis del Cretaci superior. Abans de la fi del Mesozoic, la majoria dels antecessors dels ordres actuals ja havien aparegut, tals com els ungulats i els insectívors. Després de l'extinció dels dinosaures (a l'inici del Paleocè la diversitat dels epiteris va explotar i cap a la fi de l'Eocè tots els ordres vivents de la infraclasse dels epiteris havien aparegut. Els epiteris són un dels grups dels animals més reeixits, fins al punt que amb freqüència són considerats els animals dominants de la Terra en el període actual.

Cladograma[modifica]

Eutheria  

Xenarthra


  Epitheria  
   

Afrotheria


   

Boreoeutheria




Referències[modifica]

  1. Springer, Mark S., Michael J. Stanhope, Ole Madsen, and Wilfried W. de Jong. 2004. "Molecules consolidate the placental mammal tree Arxivat 2016-07-29 a Wayback Machine.". Trends in Ecology and Evolution, 19 :430–438

Bibliografia[modifica]

  • Kriegs, Jan Ole, Guennadi Txurakov, Martin Kiefmann, Ursula Jordan, Juergen Brosius, and Juergen Schmitz. (2006) Retroposed Elements as Archives for the Evolutionary History of Placental Mammals. PLoS Biol 4(4): e91.«Enllaç».

Enllaços externs[modifica]