Castell Serradillo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell Serradillo
Dades
TipusFortificació medieval
Característiques
Altitud919,1 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBanyuls de la Marenda (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSerrat de Castell Serradillo
Map
 42° 28′ N, 3° 02′ E / 42.47°N,3.04°E / 42.47; 3.04

El Castell Serradillo és un antic castell medieval, possiblement contemporani de les altres torres i castells de guaita de la zona, del terme comunal de Banyuls de la Marenda, a la comarca del Rosselló (Catalunya del Nord).

Les seves restes estan situades[1] prop i al sud-est del Pic de Sallfort i del punt de trobada dels termes comunals de Argelers de la Marenda, Banyuls de la Marenda, de la comarca del Rosselló, i Espolla, de la de l'Alt Empordà. És, però, totalment dins de la comuna de Banyuls.

Història[modifica]

No és un castell gens documentat, ja que el primer esment que hi ha fa referència segura data del 1643. S'ha conjecturat si és el mateix Casteralilio que apareix en textos del 1016 i 1019, però segons Badia[2] el document on apareix aquest topònim es refereix a Sant Martí de Valmala, a Llançà, lloc massa allunyat perquè s'hi pugui establir relació.

Les seves restes consisteixen en un gran claper format per les pedres caigudes dels seus murs. Les restes dels fonaments de l'edifici són sota aquest munt de ruïnes, entre les quals es poden veure fragments de fonaments i de murs, sobretot als extrems del claper.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Argelers i Banyuls de la Marenda». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Badia i Homs, Joan; Carreras i Vigorós, Enric. «Banyuls de la Marenda: Castell de Serradillo». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9.