Esport (botànica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fulles de la pícea nana Alberta (Picea glauca var. albertiana 'Conica'), amb una branca que mostra la reversió a la pícea Alberta normal, la qual té les fulles més grosses i els entrenusos més llargs.

Esport en botànica (en anglès: sport o bud sport) és una part d'una planta que normalment és del tipus llenyós, malgrat que de vegades és herbàcia, que, per una mutació somàtica, mostra diferències morfològiques respecte a la resta de la mateixa planta. Els esports es poden diferenciar per la forma del fullatge o el color, les flors o l'estructura de les branques.

Els esports amb característiques desitjables sovint es propaguen de forma vegetativa per tal de formar nous cultivars que mantinguin les característiques de la nova morfologia.[1] Aquestes seleccions són propenses al fenomen de la "reversió", cosa que significa que part o total la planta torna a tenir la forma original. Un exemple d'esport botànic és l'origen del préssec tipus nectarina, el qual es desenvolupa a partir d'una gemma d'un presseguer.

Altres fruits comuns i/o cultivars que resulten d'una mutació esport són:

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]