Esports d'hivern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Esport d'hivern)
Diferents esports d'hivern. D'esquerra a dreta, de dalt a baix: bob, cúrling, Patinatge artístic sobre gel, hoquei sobre gel, esquí, i Surf de neu

Els esports d'hivern o activitats d'hivern són esports competitius o activitats recreatives no competitives que es practiquen sobre neu o gel.[1] La majoria són variacions d'esquí, patinatge sobre gel i trineu. Tradicionalment, aquests jocs només es practicaven en zones fredes durant l'hivern, però la neu artificial i el gel artificial permeten més flexibilitat. Les àrees de joc i els camps es componen de neu o de gel.

El gel artificial es pot utilitzar per proporcionar pistes de gel per al patinatge sobre gel, l'hoquei sobre gel, el ringette, el broomball d'interior, el bandy o el rinkball. L'esport de patinatge de velocitat es practica en una pista circular de gel congelat.

Els esports individuals més comuns són l'esquí de fons, l'esquí alpí, el surf de neu, el salt d'esquí, el patinatge de velocitat, el patinatge artístic, el luge, l'skeleton, el bobsleigh, l'orientació d'esquí i la moto neu.

Els esports d'equip més comuns són l'hoquei sobre gel, la ringette, el broomball (tant en una pista de gel coberta com en una pista de gel exterior o en un camp de neu), curling i bandy. Segons el nombre de participants, l'hoquei sobre gel és l'esport d'hivern més popular del món, seguit del bandy.[2]

Els esports d'hivern tenen els seus propis esdeveniments multiesportius, com els Jocs Olímpics d'Hivern i la Universíada d'hivern.

Història[modifica]

Cartell d'esports d'hivern de l'any 1913

Als primers temps dels Jocs Olímpics no hi havia gaire diferenciació entre els d'estiu i els d'hivern. Aquestes confusions s'estendrien des de finals de la dècada de 1890 fins a principis o mitjans de 1900. Durant aquesta època, alguns esports considerats d'hivern i que avui es juguen o es fan durant els Jocs Olímpics d'Hivern, se celebrarien durant els Jocs Olímpics d'Estiu. Al principi es va voler mantenir tots els esports olímpics junts sota un mateix esdeveniment i programa, però a causa de les exigències mediambientals d'alguns esports, es van haver de separar.[3]

La neu i el gel durant l'hivern han permès el lliscament com a mitjà de transport, utilitzant trineus, esquís i patins. Això també ha propiciat el desenvolupament de diferents passatemps i esports a l'estació hivernal en comparació amb altres èpoques de l'any. Naturalment, els esports d'hivern són més populars als països amb estacions hivernals més llargues.

Als Alps europeus, St. Moritz es va convertir en una popular estació hivernal en 1864.[4][5]

Tot i que la majoria dels esports d'hivern es fan a l'aire lliure, l'hoquei sobre gel, el patinatge de velocitat i, en certa manera, el bandy es van traslladar a l'interior a partir de mitjans del segle xx. Les pistes de patinatge cobertes amb gel artificial permeten practicar el patinatge sobre gel i hoquei en climes càlids.

És probable que els esports d'hivern a l'aire lliure es vegin greument afectats pel canvi climàtic al segle vinent.[6]

Llista d'esports d'hivern[modifica]

Patinatge sobre gel[modifica]

Esports que es practiquen sobre patins de gel.

Esquí[modifica]

Esports que es practiquen sobre esquís.

Trineus[modifica]

Esports que usen trineus, ja sigui en circuits sobre gel o estirats per algú sobre neu.

Esports d'equip[modifica]

Esports practicats per equips sobre gel.

* esports del programa dels Jocs Olímpics d'Hivern.

Referències[modifica]

  1. «deportes de invierno, sustantivo». Diccionario de la Cámara del Siglo XXI. [Consulta: 22 febrer 2010].
  2. «Bandy # 2 in Universal Size». Worldbandy. Arxivat de l'original el 2018-10-17.
  3. Martínková, Irena; Parry, Jim «Olympic Winter Games, 'Cold Sports', and Inclusive Values». The International Journal of the History of Sport, 37, 13, 27-11-2020, pàg. 1236–1251. DOI: 10.1080/09523367.2020.1860942. ISSN: 0952-3367.
  4. Potter, Everett «St Moritz, The Birthplace Of Winter Sports». Forbes, 21-11-2019 [Consulta: 4 març 2022]. «You can make a strong case that the origins of modern winter sports lie here, starting in the 1860’s with hotelier Johannes Badrutt, who welcomed a steady stream of well-heeled British guests to his small Kulm Hotel.»
  5. Ben Cocking. Travel Journalism and Travel Media: Identities, Places and Imaginings. Springer Nature, 2020, p. 9. ISBN 9781137599087. «The launching of the Cook excursions in Britain (1841), the appearance of the first Baedekker guide (1843), the inauguration of a winter "season" in Saint Moritz (1864), the creation of Yellowstone (1877): these were the important markers of its growth path [mass tourism].» 
  6. Climate Change and Winter Sports: Environmental and Economic Threats

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esports d'hivern