Estudi General de Medicina i Arts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEstudi General de Medicina i Arts
Dades
Tipusinstitució educativa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1402
Data de dissolució o abolició1450 Modifica el valor a Wikidata
Reemplaçat perEstudi General de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

L'Estudi General de Medicina i Arts de Barcelona (Studi General de Medicina y Arts) és el centre d'educació superior de la ciutat de Barcelona en actiu entre 1402 i 1450.

L'Estudi General de Medicina i Arts de Barcelona és el centre d'educació superior de Barcelona que estigué en actiu entre 1402 i 1450. És un dels antecedents de la Universitat de Barcelona.

Es constitueix l'any 1402, quan el rei Martí l'Humà,[1] per reforçar l'Estudi general de Medicina (o facultat de Medicina) davant l'opinió desfavorable dels consellers de la ciutat de Barcelona, la dota amb una Facultat d'Arts, equivalent a batxiller.[2]

Estava situada a les torres del Portal de la Boqueria. L'Estudi General de Medicina i d'Arts, com el de Montpeller és una “universitat de mestres” amb capacitat d'atorgar graus, escollir canceller i degà i estava facultada per atorgar graus de batxiller, llicenciat i doctor. Estava molt controlada pel municipi que forçava els professors a jurar submissió als consellers. Entre 1402 i 1419 es reglamenta la normativa d'exàmens i l'organització de l'estudi.

L'any 1450 es transforma en l'Estudi General de Barcelona quan els consellers barcelonins decideixen que seria molt convenient per Barcelona tenir un Estudi General.[3] Un dels objectius és revitalitzar econòmicament la ciutat.

Referències[modifica]

  1. Memòria. Universitat de Barcelona, 1973, p. 47. 
  2. Claramunt, Salvador «La creació de l’Estudi General de Medicina de Barcelona per Martí l’Humà i el seu interès pel món dels estudis generals». Martí l'Humà: el darrer rei de la dinastia de Barcelona (1396-1410). Institut d'Estudis Catalans. Col·lecció: Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica, 01-03-2015, pàg. 622.
  3. Rúbriques de Bruniquer : ceremonial dels magnífichs consellers y regiment de la Ciutat de Barcelona. Barcelona : Impr. d'Henrich, 1912-1916. Disponible a:Catàleg de les biblioteques de la UB


Precedit per:
Estudi General de Medicina
'Universitat de Barcelona
Estudi General de Medicina i Arts'

14021450
Succeït per:
Estudi General de Barcelona