Euryops chrysanthemoides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEuryops chrysanthemoides Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
TribuSenecioneae
GènereEuryops
EspècieEuryops chrysanthemoides Modifica el valor a Wikidata
(E.Phillips.)[1][2]
Nomenclatura
BasiònimGamolepis chrysanthemoides Modifica el valor a Wikidata

Euryops chrysanthemoides és una espècie d'arbust perenne de la família de les Asteràcies. Són plantes originàries de Sud-àfrica, són de creixement ràpid, amb flors grogues brillants que apareixen cap a finals d'estiu i tardor. Tenen un hàbit arrodonit i dens.

Descripció[modifica]

Creix fins a uns 0,5 - 2 m d'alçada, estan densament ramificats i són més aviat frondosos. Són de fulla perenne Les fulles són atractives, en forma més aviat com una fulla de roure, amb 7-9 lòbuls profunds oberts i s'estableixen a prop, sobretot en el creixement jove. Les flors són margarides grogues, d'uns 30 a 40 mm de diàmetre amb 15 a 30 brillants flósculs grocs i flors tubulars també d'un color dorat brillant. La floració és a la tardor-hivern-primavera (de març a setembre), però les flors es troben generalment a la muntanya durant tot l'any. Presenten al fructificar nombroses petites llavors negres que es produeixen després de la floració i que tenen la forma d'un cargol amb extrems roms.[3]

Hàbitat[modifica]

Reservat exclusivament a Sud-àfrica, Euryops chrysanthemoides passa al Cap Oriental, al llarg de la costa i l'interior de KwaZulu-Natal, Mpumalanga i Swazilàndia. Generalment es troba a les vores del bosc, als matollars de ribera i en barrancs, així com a la costa de matolls, pastures i àrees pertorbades.

Ecologia[modifica]

El color brillant de les seves flors atrau a nombrosos insectes i altres organismes que s'alimenten del seu pol·len i nèctar.

Distribució[modifica]

És un arbust sensible a les gelades, àmpliament conreat i procedent de la regió de la Ciutat del Cap al sud-oest de Sud-àfrica. Creix bé a la major part dels entorns temperats. Des d'hivern fins a la primavera dona margarides groc viu de fins a 5 cm de diàmetre, a les que serveixen d'atractiu contrast fulles verd grisenques finament retallades. Es tracta d'un arbust frondós de tronc únic que creix fins a 1,2 m d'alçada, el qual es pot podar lleugerament per mantenir la forma arrodonida. Necessita humitat constant durant el temps sec.

Taxonomia[modifica]

Euryops chrysanthemoides va ser descrita per Nordenstam, Rune Bertil i publicada a Opera Botanica 20: 365–370, f. 62C–G, 63C. 1968. (Opera Bot.)[4]

Etimologia[modifica]

  • Euryops: nom genèric que prové de les paraules gregues: eurys i eop = "caps" i "ulls", en referència als caps de les flors vistoses (capítols), amb els centres com ulls.
  • chrysanthemoides: epítet específic significa semblant a un crisantem, al seu torn, el nom del gènere Chrysanthemum significa "flor d'or" de la paraula grega chrysos que vol dir or i Anthemon que vol dir una flor.[3]

Sinonímia[modifica]

  • Gamolepis chrysanthemoides DC.[2]

Referències[modifica]

  1. «Euryops chrysanthemoides a EOL» (en anglès). [Consulta: 5 juny 2015].
  2. 2,0 2,1 «Euryops chrysanthemoides a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 5 juny 2015].
  3. 3,0 3,1 [enllaç sense format] http://www.plantzafrica.com/plantefg/europchrysan.htm Arxivat 2015-03-30 a Wayback Machine.
  4. «Euryops chrysanthemoides». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 5 juny 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Nordenstam, B. (1968). El género Euryops, parte I: Taxonomía. Bot Opera. 20: 1-409.
  • Scott-Macnab, J. (ed.) (2003). Resumen Nueva Enciclopedia de las plantas y flores de jardín del Lector. Digest Association Ltd del Reader, Londres.
  • Turner, S. (2001). Euryops Pectinatus (L.) Cass. Sudáfrica Instituto Nacional de Biodiversidad.
  • «Euryops pectinatus» a PlantZAfrica. Versió en línia del 07 de juny de 2010.