Evdokimovita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralEvdokimovita
Fórmula químicaTl₄(VO)₃(SO₄)₅(H₂O)₅
EpònimMikhail Evdokimov (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusAvanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriasulfats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 6,2958(14) Å; b = 10,110(2) Å; c = 39,426(11) Å; γ = 90,347(6)°
Grup espacialP2₁ Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2013-041
SímbolEvd Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'evdokimovita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el nom en honor del professor Mikhail Dmitrievich Evdokimov (1940-2010), antic membre del Departament de Mineralogia de la Universitat Estatal de Sant Petersburg, per les seves contribucions a la mineralogia i la petrologia, i especialment per a l'ensenyament de la mineralogia a diverses generacions d'estudiants de la Universitat.

Característiques[modifica]

L'evdokimovita és un sulfat de fórmula química Tl₄(VO)₃(SO₄)₅(H₂O)₅. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2013. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a l'avanç nord de la gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik, un volcà situat a l'óblast de Kamtxatka, dins el districte Federal de l'Extrem Orient, a Rússia, on sol trobar-se associada a altres minerals com: shcherbinaïta, pauflerita, bobjonesita, markhininita i karpovita. Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Evdokimovite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 agost 2018].