Família Reial Espanyola

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Família Reial Espanyola (Casa Reial de Borbó) està formada pel Titular de la Corona (Rei d'Espanya), pels seus pares i germans, per la seva consort i els fills i néts d'ambdós, i per les consorts de tots ells.

Composició actual de la Família Real Espanyola[modifica | modifica el codi]

Per a informació detallada sobre els actuals membres de la Família Real Espanyola, vegin-se els articles corresponents a cadascun d'ells:

Posició constitucional[modifica | modifica el codi]

La Constitució Espanyola de 1978 estableix en el seu article 57.1 que: "La Corona d'Espanya és hereditària en els successors de S. M. Joan Carles I de Borbó, legítim hereu de la Dinastia històrica".

Descripció de la Família Real[modifica | modifica el codi]

El Titular de la Corona[modifica | modifica el codi]

El Titular de la Corona és la persona que ocupa el Tron per dret propi, en virtut de l'aplicació de les regles successòries fixades per la Constitució. Es denomina Rei o Reina d'Espanya i rep el tractament de Majestat. Quan la Corona pertany a una dona, se sol al·ludir a ella com "Reina propietària", a fi de marcar la diferència amb la "Reina consorte", que és aquella que es denomina així únicament per ser l'esposa del Rei. En qualsevol dels dos casos el Titular de la Corona és al·ludit pel seu nom de pila, al que s'anteposa el tractament de Majestat i la denominació de Rei o Reina d'Espanya, i que va seguit de l'ordinal corresponent segons la Llista de reis d'Espanya, que continua la dels Reis de Castella.

La Reina consort o el Consort de la Reina[modifica | modifica el codi]

Article 58 de la Constitució Espanyola de 1978: "La Reina consort o el consort de la Reina no podran assumir funcions constitucionals, llevat del que es disposa per a la Regència". Quan el Titular de la Corona és un varó, la seva consort es denomina Reina i rep el tractament de Majestat, mentre ho sigui o romangui vídua. Quan el Titular de la Corona és una dona, el seu consort es denomina Príncep i rep el tractament d'Altesa Reial. No existeix cap impediment constitucional perquè una futura Reina d'Espanya elevi al seu espòs a la dignitat de Rei consort, amb tractament de Majestat.

L'Hereu de la Corona[modifica | modifica el codi]

Article 57.2 de la Constitució Espanyola de 1978: "El Príncep hereu, des del naixement o des que s'esdevingui el fet que origini l'evocació, tindrà la dignitat de Príncep d'Astúries i els altres títols vinculats tradicionalment al successor de la Corona d'Espanya". La persona cridada directament a la successió en el Tron en cas de defunció o abdicació del Titular de la Corona, és a dir, la persona que es convertiria automàticament en Rei o Reina d'Espanya en cas que l'actual Rei o Reina morís o abdiqués, ostenta la dignitat de Príncep o Princesa d'Astúries i rep el tractament d'Altesa Reial. La dignitat de Príncep o Princesa d'Astúries i el tractament d'Altesa Reial corresponen a l'Hereu de la Corona des del mateix moment que es produeixi el seu posicionament en el primer lloc de l'ordre de successió en el Tron, bé pel seu naixement (com seria el cas del primer fill del Rei) o bé per passar posteriorment a ocupar aquest lloc (com seria el cas que el Príncep d'Astúries morís sense descendència però el Rei tingués altres fills o filles). El consort del Príncep o Princesa d'Astúries participa del títol i tractament, en aquest cas sense distinció de sexes.

Els fills del Titular de la Corona[modifica | modifica el codi]

Els fills i filles del Titular de la Corona que no ostentin la dignitat de Príncep o Princesa d'Astúries, així com els fills i filles d'aquest Príncep o Princesa, són des del seu naixement Infants d'Espanya i reben el tractament d'Altesa Reial. Les seves consorts, mentre ho siguin o romanguin vidus, ostentaran el títol i rebran el tractament que el Titular de la Corona, per via de gràcia, jutgi convenient concedir-los, en ús de la prerrogativa que li reconeix l'article 62.h) de la Constitució Espanyola.

Els néts del Titular de la Corona[modifica | modifica el codi]

Els fills i filles dels Infants d'Espanya tenen la consideració de Grans d'Espanya, sense que això doni origen a altre tractament especial distint del d'Excel·lència.

Dels matrimonis[modifica | modifica el codi]

Article 57.4 de la Constitució Espanyola de 1978: "Les persones que, tenint dret a la successió al tron, contraguessin matrimoni contra la prohibició expressa del Rei i de les Corts Generals, restaran excloses de la successió a la Corona elles mateixes i els seus descendents". Per tant el matrimoni dels fills del Rei es converteix en un assumpte d'estat doncs han de comptar no solament amb l'aprovació del Monarca Espanyol si no també el de les Corts Generals; en cas contrari perden els drets de succeir en el tron.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]