Fem

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fems.

Els fems són les femtes d'animals normalment acompanyades amb el jaç utilitzat en els estables que usualment és palla o un altre producte similar.

Els fems líquids de porc sense barreja del jaç s'anomenen purí o "suc", i tenen un contingut aproximat del 2 kg/tona de nitrogen, 0,5 de fòsfor i 3 kg/tona de potassi que és d'una tercera a una vuitena part dels fems obtinguda amb jaç, i pot donar problemes per sobredosificació.

El guano és un fem obtingut de l'acumulació de les dejeccions d'aus silvestres o de ratpenats en coves.

Els fems humans s'utilitzen a través del buidat de les aigües negres procedents de fosses sèptiques o clavegueres, i sovint es fan servir en forma d'aigües negres per a regar.

Els usos dels fems són els d'adob i més recentment per produir biogàs (principalment gas metà) com una forma d'obtenir combustible per a la generació d'energia calorífica i/o elèctrica. En agricultura ecològica el fem és el principal adob utilitzat. En forma d'adob es tracta principalment de matèria orgànica amb escassedat de concentració de minerals especialment és pobre en fòsfor (per raons biològiques). La composició és molt variable ja que d'una banda depèn de l'espècie animal i de l'altre de les condicions d'obtenció i conservació. Entre els més rics en elements nutritius hi ha el de les aus de corral (la gallinassa, colomina)[1] seguits pel d'ovella (xerri) i a més distància pel de vaquí i porc.

El fem té un efecte d'increment de l'activitat biològica dels microorganismes del sòl i millora les condicions físiques de manera que incrementa la capacitat d'emmagatzemar aigua i millora l'estructura tant en terrenys sorrencs com en argilosos.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Teira, M.R.; Ubach, N.. «Els fertilitzants orgànics d'origen ramader». , p.2 [Consulta: 4 agost 2011].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fem