Font de la plaça de la Font de Penelles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Font de la plaça de la Font de Penelles
Imatge
Dades
TipusFont Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xix
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPenelles (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de la Font
Map
 41° 46′ N, 0° 58′ E / 41.76°N,0.96°E / 41.76; 0.96
IPA
IdentificadorIPAC: 30785

La Font de la plaça de la Font de Penelles és una obra de Penelles (Noguera) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Font feta amb pedra, de secció hexagonal, i col·locada damunt d'una plataforma també hexagonal de dos graons. La base de la font té estructura de pilar i és més ampla que la resta dels cossos. Sustenta el plat o receptacle que serveix per contenir l'aigua que raja. Al damunt s'alça un altre pilar, més estret i alt que la base, que conté tres aixetes d'on raja l'aigua. Al damunt de cadascuna de les aixetes, sobre la pedra del pilar, hi ha esculpides tres figures, un pagès, un guàrdia civil i una lluna. Aquest cos és coronat per un capitell de poca alçada motllurat. El corona un cos de la mateixa amplada que el cos principal de la font i amb els angles superiors rebaixats. Al damunt s'alça una peanya que sosté una esfera també de pedra.[1]

Història[modifica]

Aquesta font fou construïda l'any 1896 pel mestre d'obres i picapedrer Valeri Farràs i Muntané, conegut popularment per "lo Pauet de Cal Manuel", segons testimonien diverses persones, per tradició oral. Lamentablement, el seu nom no consta en cap document oficial.[2] L'any 1964 s'hi van fer obres i s'arreglà una mica.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Font de la plaça de la Font de Penelles
  1. 1,0 1,1 «Font de la plaça de la Font de Penelles». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 setembre 2017].
  2. Amorós i Gonell, Francesc. La Font de Penelles i les transformacions del municipi entre 1880 i 1923. [Penelles]: Ajuntament de Penelles, 1996, p. 51. ISBN 8460627535.