Formiga de la carn

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuFormiga de la carn
Iridomyrmex purpureus Modifica el valor a Wikidata

Formiga de la carn
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaFormicidae
SubfamíliaDolichoderinae
GènereIridomyrmex
EspècieIridomyrmex purpureus Modifica el valor a Wikidata
(Smith, 1858)
Distribució
Endèmic de

Iridomyrmex purpureus és una espècie de formiga de la subfamília Dolichoderinae[1] endèmica d'Austràlia, on es coneix com a "meat ant" (formiga de la carn), perquè els grangers australians la fan servir per netejar els restes de carn de carcasses de grans animals.

Història natural[modifica]

Viu en nius subterranis de més de 64.000 obreres. Molts nius poden estar interconnectats fent una "supercolònia" que pot cobrir 650 m de longitud. Els agrada portar grava, sorra o trossos de vegetació a l'entrada del niu.

És omnívora, cavadora i usada per grangers australians per netejar els restes de carn de carcasses de grans animals. Deixats a prop dels nius, una carcassa pot ser reduïda a os nu en qüestió de setmanes.

Durant el dia i, essent una espècie agressiva, forcen altres espècies de formigues de nit. Poden arribar a ser agressives contra altres colònies de la seva pròpia espècie, encara que solament solen arribar a una lluita ritual per establir fronteres.

Com altres espècies d'Iridomyrmex, realitzen una relació simbiòtica amb larves de papallones del gènere de Certes que produeixen secrecions que elles mengen, i protegeixen les erugues de la predació.

Referències[modifica]

  1. «BioLib - Iridomyrmex purpureus"». [Consulta: 14 octubre 2023].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Formiga de la carn