Fortalesa de Trascăului

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fortalesa de Trascăului
Imatge
Dades
TipusRuïnes de castell Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaColțești (Romania) i Província d'Alba (Romania) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióColțești Modifica el valor a Wikidata
Map
 46° 25′ 31″ N, 23° 32′ 39″ E / 46.425209°N,23.544251°E / 46.425209; 23.544251
Patrimoni nacional de Romania
IdentificadorAB-II-m-A-00208

Fortalesa de Trascăului (a la segona meitat del segle XX també anomenada fortalesa de Colțești, en maghiară Torockóvár), situat a l'oest del poble de Colțești (en maghiară Torockószentgyörgy, en germană Sankt Georgen) i uns 5 km al sud-oest de la comuna de Rimetea (en maghiară Torockó, en germană Eisenburg), comtat d'Alba, va ser construït cap a l'any 1296 pel vicevoievode Thorotzkay de Trascău, com a fortalesa habitable i refugi.

Història[modifica]

Va ser erigit deliberadament al cim escarpat d'un penya-segat de pedra calcària, arran de la invasió tàrtara (mongol) de 1241, quan es van causar importants danys a les localitats de Trascău i Sângiorgiu.

Placa commemorativa a la torre nord (Colţeşti, 1832)

A la torre nord, d'uns 20 m d'alçada, hi ha una inscripció que indica que la família Thorotzkay va construir el castell al segle xiii.[1] Inscripció a l'antiga llosa de pedra (traducció a l'hongarès): fortalesa de la família Thorotzkay. Construït per Thorotzkay Illés, el vicevoievode de Transsilvània, a finals del segle xiii. Cremat per les tropes del general Tiege el 1703. Aquest panell es va fer l'any 1832.

L'any 1470 la fortalesa va ser confiscada pel rei Matías Corví i lliurada al voivoda de Transsilvània. El 1510 va tornar als nobles de Trascău (Thorotzkay), i el 1514 va ser devastada pels camperols que dirigia Gheorghe Doja.

Fortalesa Trascăului, foto: 2008.

Oposant-se a l'annexió de Transsilvània per la Casa d'Àustria (Habsburg) durant la revolta dels kuruc, la família dels nobles de Trascau (Thorotzkay) va ser retirada de l'escenari de la història, juntament amb la seva fortalesa, que va ser destruïda el 1703 per les tropes imperials austríaques dirigides per General Tiege (Labanc).

Actualment, encara es conserven bona part dels murs del recinte i de les dues torres laterals.

A menys de quatre quilòmetres del castell, al turó de Rîmeți, es va construir una altra fortificació idèntica, de la qual ara només queden rastres vagues, amb la mateixa finalitat, de vigilància i defensa de la població de la zona i de la ruta comercial que travessa el vall.[2]

La fortalesa està inscrita a la llista de monuments històrics del comtat d'Alba [3] elaborada pel Ministeri de Cultura i Patrimoni Nacional de Romania l'any 2010.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. El panell informatiu a l'entrada de la fortalesa ofereix als turistes les següents dades addicionals: “La fortalesa noble Colțești. Documentalment documentada des de finals del segle xiii com a pertanyent a la família Thorotzkay, la fortalesa de Colțești és un exemple de fortificació adaptada a les condicions del terreny, construïda sobre una altura rocosa amb dos forts pendents. Conservada relativament bé, malgrat la destrucció parcial per part dels austríacs el 1713, la fortalesa construïda durant dos segles té una planta allargada nord-sud. L'escenari més antic és una torre-masmorra, enfilada a la roca més alta, actualment només parcialment conservada, i una segona torre-habitatge de cinc plantes. Les dues torres estaven comunicades per murs, formant un pati interior. A la part sud, sobre la roca, hi ha un edifici amb diverses estances, dels segles xiv i xv, al qual s'hi va afegir un pati interior, protegit per una barbacana, etapa de construcció del segle XVI”. La informació del panell no s'ha escrit sota la supervisió d'un especialista i s'ha de veure amb precaució.
  2. FOTO Legendele Cetății Colțești din Munții Trascău: fantoma care păzește secretul tunelului de sub castel, 26 martie 2015, Dorin Timonea, Adevărul, accesat la 17 mai 2016
  3. [enllaç sense format] http://www.monumenteistorice.ro/legislatie/LMI/LMI-2010_AB.pdf[Enllaç no actiu] (accesat în ianuarie 2011)

Bibliografia[modifica]

  • Rusu, Adrian Andrei. Almenació dels Carpats. Fortificacions i fortaleses a Transsilvània i territoris veïns (sec. XIII-XIV). Cluj-Napoca: Mega Publishing House, 2005.
  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa. Castles & fortresses in Transylvania: Alba County. Castele și cetăți din Transilvania: Județul Alba, 2009. ISBN 978-973-0-06143-3. 

Enllaços externs[modifica]