Francesc Batallé i Aragonès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Batallé i Aragonès
Biografia
Naixement1906 Modifica el valor a Wikidata
Pineda de Mar (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Mort1983 Modifica el valor a Wikidata (76/77 anys)
l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessor Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMontserrat Company Modifica el valor a Wikidata

Francesc Batallé i Aragonès (Pineda de Mar, 1906 - L'Hospitalet de Llobregat, 1983) fou mestre i impulsor de tota mena de projectes educatius a la ciutat, especialment la fundació de l'escola Patufet Sant Jordi.

Biografia[modifica]

Fill de pescador foren 6 germans i ell fou l’únic noi. A la seva vila natal va freqüentar Serra i Moret i Sara Llorens. Va estudiar a les escoles del poble i més tard Magisteri ja que el seu mestre, Josep Misser, convenç els seus pares de la seva vocació pedagògica. Va aconseguir una beca de l’Alcaldia de Pineda.[1]

Activitat pedagògica[modifica]

Treballà a les Escoles Pies de Terrassa i ,el 1931, mitjançant el Bisbe Irurita, es feu càrrec de les Escoles Parroquials del Sagrat Cor de l’Hospitalet. Fa treballar els nens en habilitats manuals poc conegudes a la seva època i desenvolupa així la creativitat infantil.

Durant la guerra les escoles foren ocupades pels menjadors populars de la CNT- FAI. A la tornada reemprengué la seva tasca i reorganitzà l’escola.

L'any 1968 va fundar l'Escola Bressol Patufet –i la seva Escola Activa de Pares–, una escola renovadora i catalana, que amb el temps ha esdevngut l'actual escola pública Patufet Sant Jordi Francesc Batallé i Aragonés. «Per fer l'escola Patufet Sant Jordi ens vam unir els pares i els mestres perquè volíem un altre tipus d'escola». Amb pocs recursos econòmics, però amb la voluntat decidida d'una clara renovació pedagògica van crear una escola catalana i de qualitat per a tothom que, integrada actualment en la xarxa pública, ja té més de cinquanta anys d'història.[2]

Per iniciativa d'antics alumnes de l'escola que va fundar l'Ajuntament de l'Hospitalet va instal·lar un monument, obra d'Héctor Cesena Albós, davant de l'escola que porta el seu nom. Aquest monument anteriorment havia estat ubicat al Parc de Can Buxeres.[3][4]

Referències[modifica]

  1. «Francesc Batallé i Aragonès». Arxiu Municipal de l'Hospitalet, 21 abril l'Hospitalet.
  2. «Llibre sobre l'escola Patufet». L'Hospitalet de Llobregat. Imatges retrospectives d'una ciutat. [Consulta: 2 desembre 2020].
  3. «Monument a Francesc Batallé. L'Hospitalet de Llobregat | Mapes de Patrimoni Cultural». [Consulta: 21 abril 2023].
  4. «S'instal·la el monòlit dedicat a Francesc Batallé a la Rambla de la Marina». Digital L'H. [Consulta: 21 abril 2023].

Vegeu també[modifica]