Francesc Soler (jurisconsult)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Soler
Biografia
Naixement1500 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Perpinyà Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciójurista, advocat Modifica el valor a Wikidata

Francesc Soler (Perpinyà, segle xvi - Perpinyà, segle xvii) va ser un advocat, professor i rector de la universitat de Perpinyà i estudiós del dret.

Biografia[modifica]

Provenia d'una família d'advocats i es doctorà en dret. Segons la GEC [1] va ser rector de la universitat de Perpinyà el 1599. El Dictionnaire Capeille indica a la seva llista de rectors que un Francesc Soler (o dues persones homònimes) regí la institució els anys 1589 i 1599; mentre que la primera data és corroborada per l'antiquíssim recull Llibre dels quatre claus [2] la segona no hi apareix (la relació de rectors hi és incompleta). Francesc Soler ensenyava dret a la universitat rossellonesa el 1604 i fou degà de la Facultat de dret el 1607. S'establí a Barcelona, i entre en els anys 1611-1634 hi publicà diversos llibres i opuscles de caràcter jurídic o legal en català i llatí.[3]

Com a donzell (un membre inferior de l'estament militar), s'assimilava a la noblesa nord-catalana menor. El 20 de maig del 1620, a l'Assemblea de la "Confraria d'Il·lustres Cavallers i Persones Nobles de Sant Jordi, Cavaller i Màrtir" de Perpinyà, un Francesc Soler hi fou reconegut com a cavaller i persona noble; a la mateixa assemblea també hi assistí Montserrat Arquer, que havia estat rector de la universitat de la universitat rossellonesa el 1588 [4] i això donaria versemblança (pels paral·lels entre els dos personatges) que el Soler ennoblit en l'ocasió fos la mateixa persona que també havia estat rector de la institució educativa.

Obres[modifica]

Atès que en el segle xvii es registra més d'un Francesc Soler autor d'escrits legals, les atribucions d'autoria i algunes datacions de les obres següents, basades [5] en el catàleg col·lectiu del CBUC, no es poden considerar definitives. Com a trets distintius, la majoria dels escrits estan signats "Franciscus Soler I.V.D. Domicellus Barcin." i porten l'advocació "Iesus Maria cum beatis Francisco Raymundo et Patiano"

Referències[modifica]