Fulica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuFulica Modifica el valor a Wikidata

Fotja banyuda l'Albufera de València
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22692913 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreGruiformes
FamíliaRallidae
GènereFulica Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Tipus taxonòmicFulica Modifica el valor a Wikidata

La fotja (Fulica) és un gènere d'ocells aquàtics gruïformes. La fotja vulgar (Fulica atra), amb el bec blanc i el plomatge negre, habita llacunes i albuferes, com ara l'albufera de València. La fotja banyuda (Fulica cristata) es distingeix de l'anterior en presentar dues petites banyes vermelles al front.

Tenen les ales curtes i volen amb dificultat, tot i que les espècies septentrionals són capaces de cobrir grans distàncies. La fotja americana ha estat vista en Gran Bretanya i Irlanda en rares ocasions. Les espècies que emigren ho fan de nit. Les fotges poden caminar i córrer gràcies a les fortes cames amb què compten.

Són ocells omnívors que s'alimenten principalment de plantes aquàtiques, però també animals petits i ous. Són aus agressives i territorials, però sovint es troba formant esbarts als llacs amb vegetació poc profunds.

Taxonomia[modifica]

Fotja americana (Fulica americana)

Segons la classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 13.2, 2023) el gènere Fulica està format per 11 espècies:

La fotja del Carib (Fulica caribaea) és avui considerada una variant de color de la fotja americana.

La fotja de Newton (Fulica newtoni) †, es va extingir a principis del segle xviii. També hi ha espècies únicament conegudes per restes fòssils o subfòssils.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fulica