Gycklarnas afton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:40, 9 juny 2016 amb l'última edició de Pallares (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de pel·lículaGycklarnas afton
Gycklarnas Afton
Fitxa
DireccióIngmar Bergman
Protagonistes
ProduccióSandrew production
GuióIngmar Bergman
MúsicaKarl-Birger Blomdahl Modifica el valor a Wikidata
FotografiaSven Nykvist i Hilding Bladh Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeCarl-Olov Skeppstedt Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorNetflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenSuècia
Estrena1953
Durada90 min
Idioma originalSuec
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
GènereDrama
Lloc de la narracióSuècia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0045848 Filmaffinity: 156935 Allocine: 894 Rottentomatoes: m/sawdust_and_tinsel Letterboxd: sawdust-and-tinsel Allmovie: v66118 TV.com: movies/sawdust-and-tinsel TMDB.org: 47721 Modifica el valor a Wikidata

Gycklarnas Afton és una pel·lícula sueca d'Ingmar Bergman, estrenada el 1953.

Argument

Els turments de membres del grup del miserable Circ Alberti. El cotxer conta la seva humiliació quan la seva dona s'ha banyat nua enmig de soldats. El director del teatre humilia Alberti i la seva companya, Anne, que li demanen vestits. Anne es lliura a un actor Franz a canvi d'una joia sense valor…[1]

Repartiment

Anàlisi

El 1953, Bergman té 35 anys i ja una bona desena de pel·lícules darrere d'ell. Les seves pel·lícules precedents, són o bé melodrames (Det regnar på vår kärlek), relats erotitzats d'un amor impossible (Un estiu amb Monika), tragèdies conjugals (Törst, Kvinnors väntan) o comèdies llibertines (Sommarlek), anuncien la gestació de les obres de la maduresa, tots els temes estimats pel cineasta suec.

Per a moltes crítiques Gycklarnas Afton és la seva primera obra mestre. Amb una negror absoluta, Bergman narra els desenganys d'un grup de circ lamentable, esquinçat per drames personals, obsessionat per la manca de diners, sotmès a humiliacions perpètues. El despertar d'Alberti, al costat de la seva companya (Harriet Anderson, radiant), en una caravana dolçament sotraguejada evoca tanmateix alguna cosa radiant, d'apaivagat - com l'atmosfera tendra que impregnarà la tartana que protegeix la parella d'El setè segell. La continuació no en serà sinó més brutal i Gycklarnas Afton s'assembla a una decadència sense fi. La tragèdia de la parella, la gelosia, l'adultera, la resignació a la vida conjugal i a la seva violència interior, la incomunicabilitat dels éssers, la relació amb Déu, tots aquests temes són aquí declinats amb una agudesa què les pel·lícules precedents no feien més que pressentir.

Destacar particularment les imatges al·lucinants (les imatges sobreexposades donant llavors la impressió d'un malson) del pallasso Frost anant a buscar, peus nus sobre les roques, la seva dona que s'ha banyat nua davant una tropa de soldats rient-se i vulgars. Quan la porta, plegada per la càrrega, caient, aixecant-se, tot en una atmosfera sonora estranya on els riures semblen venir de l'interior del cos de Frost, l'espectador assisteix a un verdader camí de creus…; «Mai, excepte en certs Sternberg, no s'havia utilitzat tan perfectament el blanc i negre» (Jean Tulard).

Referències

  1. «Gycklarnas Afton». ImdB.

Enllaços externs