FireWire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: IEEE 1394)
Infotaula equipament informàticFireWire
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
DesenvolupadorApple Inc Modifica el valor a Wikidata
Llançament1995 Modifica el valor a Wikidata
Connectors de 6 i 4 pins.
Connectors FireWire de 4 pins (esquerra) i 6 pins (dreta).

L'IEEE 1394 o FireWire és un estàndard multiplataforma per entrada/sortida de dades en sèrie a gran velocitat. Se sol utilitzar per a la interconnexió de dispositius digitals com càmeres digitals i videocàmeres a ordinadors.

Història[modifica]

El FireWire va ser inventat per Apple Computer a mitjans dels 90, i més tard, va convertir-se en l'estàndard multiplataforma IEEE 1394. Va ser a començaments d'aquest segle quan els principals fabricants de perifèrics digitals van adoptar aquests port com un estàndard establert.

Característiques[modifica]

  • Elevada velocitat de transferència d'informació.
  • Flexibilitat de la connexió.
  • Capacitat de connectar un màxim de 63 dispositius.

La seva velocitat fa que sigui la interfície més utilitzada per a àudio i vídeo digital. Així, s'utilitza molt en càmeres de vídeo, discs durs, impressores, reproductors de vídeo digital, sistemes domèstics per a l'oci, sintetitzadors de música i escàners.

Existeixen dues versions:

  • FireWire 400: té una amplada de banda 30 vegades superior que l'USB 1.1.
  • IEEE 1394b, FireWire 800 o FireWire 2: duplica la velocitat del FireWire 400.

Així, per a usos que requereixin la transferència de grans quantitats d'informació, resulta molt superior a l'USB.

Avantatges de FireWire[modifica]

  • Arribar a una velocitat de 400 megabits per segon.
  • És fins a 4 cops més ràpid que una xarxa Ethernet 100Base-T i 40 cops més ràpid que una xarxa Ethernet 10Base-T.
  • Suporta la connexió de fins a 63 dispositius amb cables d'una longitud màxima de 425 cm.
  • No és necessari apagar un escàner o una unitat de CD abans de connectar-lo o desconnectar-lo, i tampoc requereix reiniciar l'ordinador.
  • Els cables FireWire es connecten molt fàcilment: no requereixen números d'identificació de dispositius, commutadors DIP, cargols ni tanques de seguretat.
  • FireWire funciona tant amb Macintosh com amb PC.
  • FireWire 400 envia les dades per cables de fins a 4,5 metres de longitud. Mitjançant fibra òptica professional, FireWire 800 pot distribuir informació per cables de fins a 100 metres. Només és necessari un ordinador o un dispositiu compatible per a arribar a aquestes distàncies.

Aplicacions del FireWire[modifica]

Edició de vídeo digital[modifica]

L'edició de vídeo digital amb FireWire ha permès una revolució en la producció del vídeo amb sistemes d'escriptori. La incorporació de FireWire en càmeres de vídeo de baix cost i elevada qualitat permet la creació de vídeo professional en Macintosh o PC. FireWire permet la captura de vídeo directament de les noves càmeres de vídeo digital amb port FireWire incorporat i de sistemes analògics mitjançant conversors d'àudio i vídeo a FireWire.

Comparació amb USB[modifica]

Tot i que l'USB 2.0 té una velocitat de transferència major que la del FireWire, la transferència de dades mitjançant la interfície FireWire normalment obtenim unes transferències similars a les de la interfície USB 2.0. Els tipics ports USB de PC rarament arriben a transferències de 280 Mbit/s, essent 240 Mbit/s més corrents. Probablement això sigui degut a la dependència que té l'USB del processador del pc per gestionar el protocol de baix nivell de l'USB, mentre que el FireWire delega la mateixa funció a la interfície de hardware (necessitant així menys o cap ús de la CPU).

Xarxes IP sobre FireWire[modifica]

Es pot utilitzar entre ordinadors Macintosh i perifèrics els protocols IP existents, inclosos AFP, HTTP, FTP, SSH, etc. " Si unim la possibilitat d'utilitzar les connexions FireWire per a crear xarxes TCP/IP a les prestacions de FireWire 2 (FireWire 800), hi ha raons serioses perquè es recuperi ràpidament l'atenció dels fabricants de perifèrics per a satisfer les necessitats dels usuaris d'aplicacions que requereixin gran amplada de banda en xarxes locals, com totes les relacionades amb el vídeo digital.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: FireWire