Imelda Lambertini

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaImelda Lambertini

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(it) Magdalena Lambertini Galuzzi Modifica el valor a Wikidata
1322 Modifica el valor a Wikidata
Bolonya (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 maig 1333 Modifica el valor a Wikidata (10/11 anys)
Bolonya (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreligiosa cristiana Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósMonges Dominiques Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat12 de maig Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaHouse of Lambertini (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 29992558 Modifica el valor a Wikidata

Imelda Lambertini (c. 1320, Bolonya - † 12 de maig de 1333, ibíd.) fou una jove religiosa italiana que va morir amb tretze anys segons la tradició en un èxtasi durant la seva primera comunió. Va ser beatificada el 1826 pel papa Lleó XII, i a partir d'aleshores és coneguda com la Beata Imelda.[1]

Història[modifica]

Imelda, de nom seglar Maddalena, era filla del comte Egano Lambertini i de Castora Galuzzi. Encara que era petita, tenia una gran pietat, i feia petits altars davant dels quals pregava llargament. Tenia una gran admiració per Santa Agnès de Roma, i el seu desig més gran era rebre la comunió. En aquella època, però, els nens només podien combregar després de fer els catorze anys. Tanmateix, demanava insistentment als seus pares que la portessin al monestir de dominiques de Bolonya, on acceptaven nens. Els seus pares hi van acceptar, i Maddalena va entrar amb les novícies al monestir de Val di Pietra amb deu anys, on va prendre el nom religiós d'Imelda. Encara que per l'edat no estava obligada a seguir la regla, ella la seguia amb devoció i aplicació, i suplicava a les germanes i al seu confessor que la deixessin combregar, però ells no la deixaven perquè no tenia l'edat permesa.

Tota trista, un dia, a la festa de la Mare de Déu la nena estava a la capella pregant amb les germanes dominiques. En el moment de la comunió una hòstia va elevar-se fora del cibori i va caure-li al cap. El sacerdot s'hi va apropar amb la patena i la va beneir abans de donar-la-hi perquè combregués. Imelda es va prosternar, i quan les germanes van venir a emportar-se-la, la van trobar morta amb la cara en èxtasi.

Veneració i beatificació[modifica]

Les restes incorruptes de la Beata Imelda es troben a l'església de Sant Segismon de Bolonya. Va ser beatificada el 1826 pel papa Lleó XII i fou declarada patrona dels nens que fan la primera comunió el 1910 pel papa Pius X, qui, aquell any, va decretar que els nens podien fer la primera comunió a una edat menor a la que hi havia establerta abans.

Hi ha una congregació de religioses afiliada a l'Orde de Predicadors que duu el seu nom: Congregació de Germanes Dominiques de la Beata Imelda.

Referències[modifica]