Institut Espanyol de Comerç Exterior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitut Espanyol de Comerç Exterior
Dades
TipusEntitat pública empresarial
Història
Creació1982
Governança corporativa
Seu
Depèn deSecretaria d'Estat de Comerç

Lloc webicex.es Modifica el valor a Wikidata

L'Instituto Español de Comercio Exterior (ICEX) va canviar la seva denominació a ICEX España Exportación e Inversiones (ICEX) mitjançant el Reial Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol de 2012. És una entitat pública empresarial espanyola, d'àmbit estatal, que té com a missió promoure la internacionalització de les empreses espanyoles, per contribuir a la seva competitivitat i aportar valor a l'economia en el seu conjunt, i fomentar l'atracció d'inversions estrangeres a Espanya. Creat en 1982 mitjançant el Reial decret 6/1982 com a Institut Nacional de Foment de l'Exportació (INFE), està adscrit a la Secretaria d'Estat de Comerç.[1][2]

L'entitat desplega la seva activitat conforme als següents objectius establerts en el seu Pla Estratègic 2014-2015:

  • Augmentar i consolidar la base exportadora.
  • Diversificar els mercats de destinació.
  • Incrementar el valor afegit de les exportacions.
  • Impulsar la capacitació del capital humà per a la internacionalització.
  • Posicionar Espanya com a plataforma de negocis i inversions internacionals.

Estructura[modifica]

L'ICEX presta serveis tant des de la seva seu central a Madrid com a través de la xarxa de 100 Oficines Econòmiques i Comercials en l'Exterior i 31 Direccions territorials i Provincials de Comerç a Espanya. Compta amb una plantilla de més de 580 professionals especialitzats en internacionalització.

Disposa a més d'una xarxa operativa de 16 Centres de Negocis, situats a Alger, Bucarest, Casablanca, Chicago, Dubai, Guangzhou, Kuala Lumpur, Mèxic, Moscou, Bombai, Pequín, Sao Paulo, Xanghai, Varsòvia, Bogotà i Praga, que ofereixen a les empreses espanyoles infraestructura temporal i una sèrie de serveis comercials i administratius, a manera d'incubadores de la internacionalització.

Objectius i línies d'actuació[modifica]

El Pla Estratègic 2014-2015 d'ICEX estableix les següents línies estratègiques:

Desenvolupament de serveis i atenció a la mesura de l'empresa[modifica]

El desenvolupament de serveis a la mesura de l'empresa es realitzarà tant en origen com en destinació, a través de la xarxa de la Secretaria d'Estat de Comerç: 31 Direccions territorials i Provincials de Comerç a Espanya i gairebé 100 Oficines Econòmiques i Comercials a tot el món, la major xarxa en l'exterior

Avaluació contínua de la qualitat i de l'impacte[modifica]

ICEX efectua una avaluació contínua de la qualitat i de l'impacte dels seus programes en honor de l'eficiència en les actuacions i assignació de recursos, amb l'objectiu de:

  • Ampliar el mesurament de satisfacció a tots els clients ICEX sobre l'atenció i el servei rebuts.
  • Analitzar el compliment d'objectius d'internacionalització establerts per a cada programa, consolidant els processos ja engegats.

Potenciació de les noves tecnologies[modifica]

La potenciació de les noves tecnologies en els serveis i procediments es realitzarà mitjançant:

  • Simplificació de processos administratius: administració electrònica
  • Facilitació de l'accés a la informació a través de les noves tecnologies: entorns digitals, xarxes socials, dispositius mòbils, multimèdia
  • Nous canals de comercialització: e-markets i comerç electrònic

Foment de la intel·ligència empresarial[modifica]

Per a això s'impulsarà la:

  • Conscienciació i formació en la matèria, ajudant a les pimes a millorar la seva capacitat de presa de decisions i la seva aplicació a la internacionalització.
  • Prestació de serveis especialitzats d'intel·ligència empresarial, a partir de fonts obertes per la contrastación de referència sobre possibles socis i clients, gestió de risc-reputació i l'anticipació d'escenaris regulatoris amb impacte sobre els interessos de les empreses. Per exemple, s'assessorarà a les empreses sobre la participació en fires internacionals.

Coordinació institucional i col·laboració públic-privada[modifica]

L'objectiu és crear sinergies i potenciar la capacitat d'internacionalització de les empreses i proporcionar-los suport institucional, amb transparència i publicitat de les accions i de les ajudes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba en el domini públic de conformitat al que es disposa en l'article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.

Enllaços externs[modifica]