Isaac Abeytúa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIsaac Abeytúa
Biografia
Naixement1892 Modifica el valor a Wikidata
Logronyo (La Rioja) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 novembre 1973 Modifica el valor a Wikidata (80/81 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Congrés dels Diputats
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióperiodista, escriptor, polític Modifica el valor a Wikidata

Isaac Abeytúa Pérez-Íñigo (Logronyo, La Rioja, 1892 - Ciutat de Mèxic, 23 de novembre de 1973) va ser un periodista espanyol exiliat a Mèxic després de la fi de la Guerra Civil espanyola. Allí es va nacionalitzar mexicà.

Va estudiar a l'Institut Provincial de Logronyo i posteriorment va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat Central de Madrid, dedicant-se posteriorment al periodisme. Va dirigir La Voz de Guipúzcoa el 1924. Va ser col·laborador d'El Liberal de Madrid i director d'El Liberal de Bilbao. També va participar en política, i va ser elegit diputat a les Corts Constituents de la Segona República el 1931, per la candidatura republicano-socialista (a la província de Logronyo els radicals de Lerroux comptaven amb una candidatura a banda) en la circumscripció de Logronyo. Era membre del Partit Republicà Autònom i havia sigut triat com a candidat per la Federación Republicana de La Rioja. Una vegada elegit, es va adscriure al grup del Partit Republicà Radical Socialista[1] en les Corts.

Va ocupar diversos càrrecs diplomàtics. Durant la Guerra Civil, va romandre a Madrid, on va ser director de Política, l'òrgan d'Izquierda Republicana entre febrer i novembre de 1936, data en la qual es va reincorporar a El Liberal madrileny.[2] El 1938 es va exiliar a Mèxic.

En l'exili es va especialitzar en política internacional, i va ser col·laborador de nombroses publicacions: fundador de la revista Tiempo, col·laborador en les revistes Hoy i Mañana i del periòdic El Heraldo de México, entre altres.

Obres[modifica]

  • El drama de Alemania y la tragicomedia de Hitler, Editorial España, Madrid, 1935.

Referències[modifica]

  1. Fitxa d'Isaac Abeytúa a l'històric de diputats del Congrés
  2. Bajo el control obrero. La prensa diaria en Madrid durante la guerra civil, 1936-1939, tesis doctoral de Juan Carlos Mateos Fernández. Universitat Complutense de Madrid, 1996, pg. 180

Enllaços externs[modifica]