Isabel Fariñas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIsabel Fariñas
Biografia
Naixement28 octubre 1961 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat Autònoma de Barcelona
Instituto Ramón y Cajal de Investigación Sanitaria (en) Tradueix
Universitat de Califòrnia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióinvestigadora Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de València Modifica el valor a Wikidata

María Isabel Fariñas Gómez, coneguda com a Isabel Fariñas és una científica espanyola[1] i catedràtica d'universitat. Desenvolupa la seua carrera professional com a Catedràtica en el Departament de Biologia Cel·lular i Parasitologia de la Universitat de València. La doctora Fariñas dirigeix des de 1998[2] el Grup d'I+D de Neurologia Molecular adscrit a l'Estructura de Recerca Interdisciplinària en Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED)[3] de la Universitat de València.[4]

Filla d'emigrants gallecs, va estudiar a la Universitat Autònoma de Barcelona, a l'Institut Ramón y Cajal de Madrid i a la Universitat de Califòrnia, a San Francisco. La seua formació i producció científica cau dins del camp de la neurobiologia, camp en el qual ha desenvolupat estudis en l'àmbit de la neurodegeneració i la supervivència neuronal així com en l'estudi de cèl·lules mare en el cervell adult.[5][6]

El seu grup pertany al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Malalties Neurodegenerativas (CIBERNED),[7] a la Xarxa Nacional de Teràpia Cel·lular (TerCel), a l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat de València (BIOTECMED)[8] i és grup d'excel·lència Prometeo de la Comunitat Valenciana.

Reconeixements i distincions[modifica]

Durant els primers anys de la seua carrera va obtenir una beca Fulbright per a realitzar una estada en el Howard Hughes Medical Institute i una Long Term Fellow al Human Frontier Science Programme (HFSP), el 1992[9] i 1994[10] respectivament. Des de 2013 és membre de l'European Molecular Biology Organization (EMBO).[11] En 2014, va ser triada per la Fundació Botín-Banc Santander per a formar part del seu programa de ciència per a incentivar la transferència tecnològica. En 2015 va rebre el "Premi de Recerca i Desenvolupament" en la XX Edició de la Universitat-Societat dels Premis Consell Social de la Universitat de València. El Jurat va reconéixer el treball del seu grup pluridisciplinari de recerca per a orientar els coneixements bàsics que posseeixen en la cerca de solucions aplicades a l'àmbit de la biomedicina i la salut i el fet d'haver subscrit diversos acords amb empreses per a l'estudi i viabilitat de l'aplicació dels resultats de les seues recerques.[12]

Divulgació científica[modifica]

Isabel Fariñas ha participat en diferents iniciatives de divulgació científica per a donar a conéixer a la societat els avanços en el seu camp. Destaca la seua col·laboració en:

  • El cicle de divulgació científica "Conect Talks" del programa d'activitats de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Fundació la Cañada Blanch i la Universitat de València en 2013 i 2016.[13][14][15]
  • L'esdeveniment TEDxUPValència de 2017 amb una conferència titulada "El futur de la neuro-reparació".[16]

Ha concedit entrevistes sobre la seua línia de recerca en diferents mitjans de comunicació valencians.[2][17][18]

Referències[modifica]

  1. «Fariñas Gómez, Isabel» (en castellà). [Consulta: 2 juny 2019].[Enllaç no actiu]
  2. 2,0 2,1 Andrea Casas. «Isabel Fariñas: «El cerebro es una gran incógnita y al mismo tiempo todo un reto»» (en castellà), 04-04-2017. [Consulta: 1r juny 2019].
  3. «Estructura de Investigación Interdisciplinar en Biotecnología y Biomedicina (BIOTECMED)». [Consulta: 1r juny 2019].
  4. INFORMACION. «Tres destacados científicos reciben mañana en Sax los Premios Alberto Sols» (en castellà). [Consulta: 6 juliol 2019].
  5. Andrea Casas. «Isabel Fariñas: «El cervell és una gran incògnita i al mateix temps tot un repte»», 04-04-2017. [Consulta: 6 juliol 2019].
  6. S.L, EDICIONES PLAZA. «Las actividades musicales contarán con más ayudas y más facilidades para acceder» (en castellà). [Consulta: 6 juliol 2019].
  7. «Ciberned - CIBERNED, Centro de Investigación Biomédica en Red Enfermedades Neurodegenerativas» (en castellà). [Consulta: 2 juny 2019].
  8. «Estructura de Investigación Interdisciplinar en Biotecnología y Biomedicina (BIOTECMED)». [Consulta: 2 juny 2019].
  9. «El Blog de Estudios en EE.UU.» (en castellà). [Consulta: 1r juny 2019].
  10. «Awards | Human Frontier Science Program». Arxivat de l'original el 2019-06-01. [Consulta: 1r juny 2019].
  11. «EMBO» (en anglès). [Consulta: 2 juny 2019].
  12. «La Dra. Isabel Fariñas, investigadora de la Fundación Botín, recibe el premio Universidad-Sociedad 2015 en la modalidad Investigación y Desarrollo» (en castellà). Arxivat de l'original el 2019-06-01. [Consulta: 1r juny 2019].
  13. Levante-EMV. «"Es futurista pero no insensato que los astrocitos del cerebro pueda producir nuevas neuronas"» (en castellà). [Consulta: 1r juny 2019].
  14. «Ciclo de Conferencias ConecTalks» (en castellà). [Consulta: 1r juny 2019].[Enllaç no actiu]
  15. «Activitats setmana 7 al 13 de novembre: lliurament del Premi Europeu de Divulgació Científica i conferències de Pedro Gómez, Andreu Mas-Colell i Isabel Fariñas» (en castellà). [Consulta: 1r juny 2019].[Enllaç no actiu]
  16. , <https://www.youtube.com/watch?v=Sz1BR64rabU>
  17. S.L, EDICIONES PLAZA. «#EntrevistasVP Isabel Fariñas: "Ver a la ciencia o la educación como algo secundario nos hundirá más en el agujero"» (en castellà). [Consulta: 1r juny 2019].
  18. S.L, EDICIONES PLAZA. «#AmoresdeVerano Isabel Fariñas y Daniel Ramón, rebeldía y esplendor en la Valencia científica» (en castellà). [Consulta: 1r juny 2019].