James Booth

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJames Booth

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 agost 1806 Modifica el valor a Wikidata
Lavagh Modifica el valor a Wikidata
Mort15 abril 1878 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Stone (Anglaterra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióTrinity College (Dublín)
Es coneix perHipopede de Booth
Activitat
OcupacióMatemàtiques
Pedagogia
OrganitzacióBristol College
Liverpool Collegiate Institution
Royal Society of Arts
Membre de
Família
CònjugeMary Watney
Premis

James Booth (1806-1878) fou un clergue, matemàtic i pedagog britànic d'origen irlandès.

Vida i Obra[modifica]

Booth va estudiar al Trinity College (Dublín) on es graduà el 1832. En fracassar en els seus intents d'aconseguir una plaça de professor al Trinity, va marxar a Anglaterra on va ser director del Bristol College (1839-1841) i vice-director de la Liverpool Collegiate Institution (1843-1848),[1] abans de convertir-se en membre prominent de la Royal Society of Arts el 1852.[2]

Booth era també ministre de l'Església d'Anglaterra, i va ser nomenat vicari de Stone (Aylesbury, Buckinghamshire) el 1859. Va morir en aquest llogaret.

Booth va ser nomenat fellow de la Royal Society el 1846 i de la Royal Astronomical Society el 1849.

L'obra de Booth té dues vessants: Per una banda els seus treballs matemàtics i per altre els seus treball pedagògic. Per la part matemàtica destaquen els seus estudis de geometria i, en particular, de les corbes algebraiques. La Hipopede de Booth porta el seu nom perquè va ser ell el primer en estudiar-la.

Però els seus treballs més importants es troben en el segon vessant. Mentre va ser membre de la Royal Society of Arts va fer in intens treball en imposar els exàmens com a mètode d'avaluació del rendiment escolar i va publicar nombroses obres en defensa d'aquesta necessitat.[3] Seguint l'esquema de Jeremy Bentham, però fent-lo més àgil i practicable,[1] el converteix en el pal de paller de l'educació de les classes mitjanes.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Foden, pàgina 131.
  2. Willis, pàgina 28.
  3. Willis, pàgines 27 i ss.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «James Booth» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Sutton, C.W. «Booth, James (1806–1878), mathematician and educationist». Oxford Dictionary of National Biography, 2004. [Consulta: 22 octubre 2016].