Pedagogia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Guixant a una pissarra

La pedagogia és el conjunt de sabers sobre l'educació. És una disciplina acadèmica alhora que una activitat social i/o professional que abasta un ventall important de tasques relacionades amb l'acte d'educar, des de l'ensenyament formal a l'orientació laboral, la formació a l'empresa, el suport pedagògic a famílies, l'assessorament en projectes educatius, etc.

El Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d’Estudis Catalans defineix la pedagogia com la ciència que té per objecte l'estudi de l'educació.

Etimologia[modifica]

Pedagogia ve del grec, paidagogos (παιδαγωγία), que era l'esclau que acompanyava els nens a l'escola. La paraula paida o paidos es refereix a nois, aquest és el motiu pel qual alguns distingeixen entre "Pedagogia" (ensenyar a nois) i andragogia (ensenyar a adults). La paraula llatina per a referir-se a la pedagogia, educació, és molt més utilitzada i, sovint, ambdues s'utilitzen de manera indiferent.

Història de la pedagogia[modifica]

La pedagogia existeix des que l'educació va passar a ser considerada un assumpte social i no sols familiar. Per això els primers escrits teòrics apareixen a Grècia, a les polis democràtiques on l'ensenyament facilitava l'accés a la política. Roma va heretar aquesta preocupació.

A l'edat mitjana, l'educació estava molt lligada a l'Església ja que l'única educació que es considerava de profit era la religiosa que permetia assolir la salvació. A més a més, la cultura estava als monestirs i després a les universitats, dominades pels teòlegs. El Renaixement, amb el seu afany de recuperació dels clàssics i l'ànsia de saber i de tenir cultura, va donar un nou impuls a la pedagogia. Amb la Il·lustració es va lligar definitivament a la idea de progrés, ja que sense educació un poble no pot avançar (d'aquí les campanyes d'alfabetització).

La pedagogia en l'actualitat[modifica]

Actualment, la Pedagogia ha evolucionat molt des del seu origen etimològic. Avui en dia, la Pedagogia no és la ciència que s'ocupa de les tècniques de l'ensenyament, això és tasca d'una altra ciència pedagògica anomenada Didàctica. La Pedagogia és un conjunt de sabers que s'ocupen de l'educació com un fenomen típicament social i específicament humà. És, per tant, una ciència de caràcter psicosocial que té per objecte l'estudi de l'educació amb la finalitat de conèixer-la i perfeccionar-la. També és una ciència de caràcter normatiu perquè no es dedica a descriure el fenomen educacional sinó a establir les pautes o normes que hem de seguir per a dur a bon terme aquest fenomen.

Pedagogia també es refereix al correcte ús d'estratègies d'ensenyament (vegeu teoria instruccional). Per exemple, el brasiler Paulo Freire, un dels educadors més significatius del segle xx, es refereix al seu mètode d'ensenyament per a adults com "pedagogia crítica".

L'Escola Catalana de Pedagogia va tenir el seu màxim ressò als anys 30 del segle xx, en l'època de la República.

La pedagogia és la ciència que s'ocupa de l'educació i l'ensenyament. Actualment pren conceptes i principis d'altres disciplines com la sociologia, la psicologia, la filosofia o l'antropologia entre d'altres.

Pedagogs famosos[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pedagogia