Pedagogia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Guixant a una pissarra

La pedagogia és el conjunt de sabers sobre l'educació. És una disciplina acadèmica alhora que una activitat social i/o professional que abasta un ventall important de tasques relacionades amb l'acte d'educar, des de l'ensenyament formal a l'orientació laboral, la formació a l'empresa, el suport pedagògic a famílies, l'assessorament en projectes educatius, etc.

La pedagogia es basa en la cerca de models educatius que ens permeten proporcionar les eines necessàries per a facilitar la comprensió i adquisició dels coneixements primordials per al desenvolupament personal, emocional i social. La pedagogia i la psicologia tenen un camí paral·lel, però aquests camins tenen en comú la observació, anàlisi, valoració i avaluació per a poder trobar el millor remei per a millorar el rendiment escolar del infant, jove o inclús adult.[cal citació]

L'acció educativa contempla molts camps sobre la persona, des de la manera de mirar les coses fins a la mànera en la que la persona ha de cercar per elaborar una resposta òptima i adequada davant d'una determina situació. Totes les persones neixen amb un objectiu comú, poder arribar o aspirar al més enllà. Per als pedagogs, és important que els alumnes puguin sentir-se satisfets de la seva dedicació per arribar a les seves metes. Es creu que la millor època en què una persona aprèn és en la infància, doncs en aquesta època l'infant pateix una sèrie de canvis a nivell biològic, que tenen lloc al cervell.[cal citació]

Etimologia[modifica | modifica el codi]

Pedagogia ve del grec, paidagogos (παιδαγωγία), que era l'esclau que acompanyava els nens a l'escola. La paraula paida o paidos es refereix a nois, aquest és el motiu pel qual alguns distingeixen entre "Pedagogia" (ensenyar a nois) i andragogia (ensenyar a adults). La paraula llatina per a referir-se a la pedagogia, educació, és molt més utilitzada i, sovint, ambdues s'utilitzen de forma indiferent.

Història de la pedagogia[modifica | modifica el codi]

La pedagogia existeix des que l'educació va passar a ser considerada un assumpte social i no sols familiar. Per això els primers escrits teòrics apareixen a Grècia, a les polis democràtiques on l'ensenyament facilitava l'accés a la política. Roma va heretar aquesta preocupació.

A l'edat mitjana, l'educació estava molt lligada a l'església, ja que l'única educació que es considerava de profit era la religiosa que permetia assolir la salvació. A més a més, la cultura estava als monestirs i després a les universitats, dominades pels teòlegs. El Renaixement, amb el seu afany de recuperació dels clàssics i l'ànsia de saber i de tenir cultura, va donar un nou impuls a la pedagogia. Amb la Il·lustració es va lligar definitivament a la idea de progrés, ja que sense educació un poble no pot avançar (d'aquí les campanyes d'alfabetització).

La pedagogia en l'actualitat[modifica | modifica el codi]

Actualment, la Pedagogia ha evolucionat molt des del seu origen etimològic. Avui en dia, la Pedagogia no és la ciència que s'ocupa de les tècniques de l'ensenyament, això és tasca d'una altra ciència pedagògica anomenada Didàctica. La Pedagogia és un conjunt de sabers que s'ocupen de l'educació com un fenomen típicament social i específicament humà. És, per tant, una ciència de caràcter psicosocial que té per objecte l'estudi de l'educació amb la finalitat de conèixer-la i perfeccionar-la. També és una ciència de caràcter normatiu perquè no es dedica a descriure el fenomen educacional sinó a establir les pautes o normes que hem de seguir per a dur a bon terme aquest fenomen.

Pedagogia també es refereix al correcte ús d'estratègies d'ensenyament (vegeu teoria instruccional). Per exemple, el brasiler Paulo Freire, un dels educadors més significatius del segle XX, es refereix al seu mètode d'ensenyament per a adults com "pedagogia crítica".

L'Escola Catalana de Pedagogia va tenir el seu màxim ressò als anys 30 del segle XX, en l'època de la República.

La pedagogia és la ciència que s'ocupa de l'educació i l'ensenyament. Actualment pren conceptes i principis d'altres disciplines com la sociologia, la psicologia, la filosofia o l'antropologia entre d'altres.

Pedagogs famosos[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pedagogia Modifica l'enllaç a Wikidata