Jaume Calafat Pons "es Quintet"

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJaume Calafat Pons "es Quintet"
Biografia
NaixementValldemossa (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata

Jaume Calafat Pons "es Quintet" o "en Calafat de Son Servera" (Valldemossa, 1901- Son Servera, 1983). Glosador.

Biografia[modifica]

Va néixer a Valldemossa el 3 de novembre de 1901. Era fill del marger Pere Antoni Calafat i de Francina Pons, tots dos de Valldemossa. De família pobre no va poder anar a escola. Va exercir la professió de mestre marger. Es va casa amb Antònia Adrover Bennàssar, de Felanitx, i varen tenir tres fills Pedro, Miquel i Francisca. Havia anat a Felanitx per fer els marges de la carretera que du a l'ermita de San Salvador. L'any 1933 es traslladà a Manacor per construir les parets del camí i l'entrada a la Cova del Drac. L'any 1936 passà a residir a Son Servera. De molt jove ja va destacar com a glosador. Va anar a glosar per tota l'illa de Mallorca, amb tren o amb moto. Va morir a Son Servera

el 28 d'agost de 1982.[1]

En Calafat, glosador[modifica]

Com a glosador tant va participar a innumerables combats, com va escriure gloses pensades i en va publicar, però l'activitat que li va donar més anomenada varen ser els combats en els que va participar. Va publicar gloses a la premsa diària i a la revista "Perlas y Cuevas" de Manacor. També va publicar dues plaguetes de gloses:"Els Reis" i "Belleses de Felanitx". Els glosadors que més va conèixer i admirar foren Pere Capellà de Montuïri, Sebastià Vidal "Sostre" de Cas Concos, Joan Sansó "Janeca" d'Artà, Llorenç Ferragut de Sencelles, Bartomeu Crespí i Antoni Socies "Tauler" de sa Pobla i Joan Planisi de Santa Margalida, amb qui va mantenir una forta rivalitat. Per un moment va semblar que en Planisi i en Calafat eren els dos darrers glosadors de combat de Mallorca, després però n'aparegueren molts d'altres.

En Calafat i en Costa i Llobera[modifica]

Quan en Calafat feia marges a Felanitx, en el camí de Sant Salvador, un dia hi va passar Miquel Costa i Llobera, acompanyat del rector i d'uns quants d'ermitans. En Costa digué:

«

Te diuen en Calafat,
homo noble i cristià,
i ara em 'caben de contar
i estic del tot enterat
que quan acabes a un cap
des treball que has començat
s'altre està per a tombar.

»
— Miquel Costa i Llobera

"Es Quintet" respongué:

«

Sa paret està ben forta,
si no ho creu, ho pot mirar;
sa paret agontarà
tot es temps que reinarà
aquesta illa de Mallorca.
I si cau, no li importa
vostè no m'ha de pagar.

»
— Jaume Calafat "es Quintet"

Referències[modifica]

  1. CALAFAT RIVAS, Antònia Maria «Es Quintet». Miramar 6 (Plecs de Cultura Popular I. Gloses), 1991, pàg. XII-XIII.