Jean Yarbrough

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean Yarbrough
Biografia
Naixement22 agost 1901 Modifica el valor a Wikidata
comtat de Lee (Arkansas) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 agost 1975 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSewanee: The University of the South Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista, actor, assistent de producció Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0946391 Allocine: 98717 Allmovie: p117555 TMDB.org: 89745 Modifica el valor a Wikidata

Jean Yarbrough (22 d'agost de 1901 - 2 d'agost de 1975) va ser un director de cinema estatunidenc.[1]

Biografia[modifica]

Jean Yarbrough va néixer a Marianna (Arkansas) el 22 d'agost de 1901. Va assistir a la Universitat del Sud situada a Sewanee (Tennessee). L'any 1922, Yarbrough va entrar en el negoci del cinema treballant en imatges mudes, primer com a "home d'accessoris" i després va pujar de nivell per convertir-se en assistent de direcció.[2] El 1936, va ser un director de bona fe, primer va fer curtmetratges de comèdia i musicals per a RKO que va ser fundat per Joseph P. Kennedy entre d'altres. El seu debut com a director per a un llargmetratge va ser Rebellious Daughters , que va ser realitzat per l'estudi de baix pressupost, Progressive Pictures el 1938.

El seu major èxit va arribar als anys 40 i 50, quan va dirigir equips de comèdia com Abbott i Costello (cinc pel·lícules: Here Come the Co-Eds, In Society, Jack and the Beanstalk, Lost in Alaska, i The Naughty Nineties), The Bowery Boys (cinc pel·lícules: Angels in Disguise, Master Minds, Triple Trouble, Crashing Las Vegas, i Hot Shots) i pel·lícules de terror com ara El ratpenat diabòlic, King of the Zombies, She-Wolf of London, i House of Horrors.

Yarbrough va trobar poques dificultats en la transició de les pel·lícules B tradicionals que estaven en declivi, al nou mitjà de televisió. Va dirigir molts episodis per a diferents sèries de televisió durant les dècades de 1950 i 1960 que són àmpliament considerades com l'Edat d'Or de la Televisió. A més de dirigir, va tenir un període de dos anys treballant com a productor i director del molt popular Abbott and Costello Show. Va dirigir alguns episodis de The Silent Service i Navy Log, també durant la dècada de 1950, que eren drames militars basats en històries reals de la Armada dels Estats Units.

Posteriorment va dirigir episodis de la sèrie western de Walter Brennan The Guns of Will Sonnett. La seva darrera pel·lícula al cinema va ser Hillbillys in a Haunted House de 1967, una barreja de comèdia, terror i música country, protagonitzada per Basil Rathbone i Lon Chaney Jr.

Filmografia parcial[modifica]

Referències[modifica]

  1. Jerry Roberts: Encyclopedia of Television Film Directors, Vol. 1, Scarecrow 2009, p. 635
  2. Arthur Jean Wilker Yarbrough (1900–1975), Encyclopedia of Arkansas