Juan Espadas Cejas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Espadas Cejas

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Juan Espadas Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 setembre 1966 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Alcalde de Sevilla
13 juny 2015 –
← Juan Ignacio Zoido Álvarez
Regidor de l'Ajuntament de Sevilla
11 juny 2011 –
Senador al Senat espanyol
27 octubre 2010 – 9 setembre 2013
Conselleria d'Habitatge i Ordenació del Territori de la Junta d'Andalusia
23 abril 2008 – 22 març 2010
← Luis García GarridoRosa Aguilar Rivero → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Sevilla
Universitat Carlos III de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid
Sevilla Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, advocat Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Facebook: JuanEspadasSVQ Twitter (X): JuanEspadasSVQ Instagram: juanespadassvq Modifica el valor a Wikidata

Juan Espadas Cejas (Sevilla, 30 de setembre en 1966) és un polític espanyol, alcalde de Sevilla des de juny de 2015. Va ser conseller d'Habitatge i Ordenació del Territori de la Junta d'Andalusia de 2008 a 2010 i senador de 2010 a 2013. Pertany al PSOE.

Biografia[modifica]

Va néixer el 30 de setembre de 1966 a Sevilla. Va viure durant la seva infància en el barri sevillà de Miraflores. Es va llicenciar als vint-i-dos anys en Dret per la Universitat de Sevilla, en la promoció 1984-1989, i posteriorment, es va especialitzar en Política i Gestió Mediambiental amb la realització del màster de la Universitat Carlos III. També és diplomat en Alta Direcció d'Empreses per l'Institut Sant Telmo. Des de 1990 pertany al Col·legi d'Advocats de Sevilla.[1] Està casat i té dos fills, un nen i una nena.

Trajectòria professional[modifica]

Durant catorze anys ha estat lligat a la Conselleria de Medi Ambient de la Junta d'Andalusia ocupant diferents responsabilitats. La seva carrera professional com a assessor jurídic de l'Agència de Medi Ambient en 1989, encara que en els seus inicis aquest organisme, el primer d'aquestes característiques creat a Espanya en 1984, depenia de la Conselleria de Presidència.

Des de la creació de la Conselleria de Medi Ambient ha estat Cap de Gabinet del Conseller (1994-1996), Secretari General de Planificació de l'Empresa de Gestió Mediambiental vinculada a la Conselleria de Medi Ambient(1997-2000), Director General de Prevenció i Qualitat Ambiental (2000-2004), Viceconseller, president de l'Empresa de Gestió de Mediambiental i de la Fundació Andanatura, així com vicepresident de la Fundació Doñana 21 (2004-2008).

Durant aquesta etapa, lligat a Medi Ambient, es van aprovar textos com la Llei d'Espais Públics Protegits a Andalusia (1989), el primer Pla corrector d'abocaments del Pol Químic de Huelva, la Llei Forestal d'Andalusia i la Llei de Protecció Ambiental (1990-1994). També en aquestes dates, van entrar en vigor els primers Plans d'Ordenació de Recursos Naturals d'Andalusia i el primer Pla Andalús de Medi Ambient. Altres aspectes a destacar són que, des de 2002, és vocal del Consell Nacional del Clima d'Espanya i coordinador del Comitè de Seguiment de l'Estratègia Andalusa davant el Canvi Climàtic. En 2004 va formar part de la Comissió Permanent que va elaborar l'Estratègia Espanyola de canvi Climàtic i va impulsar la Xarxa de Ciutats pel Clima.

Trajectòria política[modifica]

Després d'aquesta trajectòria professional va rebre l'encàrrec en 2008 del president de la Junta d'Andalusia, de dirigir la nova Conselleria d'Habitatge i Ordenació del Territori. Aquesta Conselleria conjumina les competències autonòmiques referides a habitatge i arquitectura, urbanisme, ordenació del territori i cartografia.

Com a Conseller d'Habitatge i Ordenació del Territori (2008-2010) va assumir la tasca d'impulsar la construcció d'habitatges amb preus públics a través d'un Pla Concertat amb els agents socials i econòmics. També va desenvolupar el contingut del dret a l'habitatge recollit en el Estatut d'Autonomia d'Andalusia, mitjançant la Llei Reguladora del Dret a l'Habitatge, aprovada pel Parlament andalús al març de 2010. En paral·lel, va tenir la responsabilitat de culminar els processos d'ordenació territorial d'Andalusia baix criteris de sostenibilitat, amb l'aprovació dels plans de les àrees metropolitanes de Màlaga i de Sevilla.

Durant el seu mandat com a alcalde de Sevilla, va portar a la ciutat grans esdeveniments com els premis Goya 2019, La Cimera Mundial de Turisme (amb la visita d'Obama), els MTV, així com rodatges rellevants com a Game of Thrones a l'Alcázar de Sevilla.[2]

Trajectòria en el PSOE[modifica]

En 1990 va començar a col·laborar amb el PSOE com a simpatitzant en el grup sectorial de Medi Ambient i participa en els grups d'experts per a la redacció del programa del partit a les eleccions autonòmiques. Un any després elabora el Manual del Regidor de Medi Ambient per a les municipals de 1991.

En 1997 s'afilia al PSOE i és nomenat Coordinador Federal de Medi Ambient, responsabilitat que ha ocupat fins a 2009. En aquesta etapa va treballar amb els equips de Joaquín Almunia i José Luis Rodríguez Zapatero coordinant les polítiques sectorials de medi ambient i ordenació del territori.

En 2008 va participar en la col·locació de la primera pedra per a 583 Habitatges protegits (VPO), la promotora de les quals és la Fundació per al Desenvolupament del Sud d'Europa.

El 26 de març de 2010, les 11 agrupacions del PSOE de Sevilla van donar suport a la proposta de la Comissió Executiva Provincial per a la candidatura de Juan Espadas a l'Alcaldia de Sevilla en les eleccions municipals 2011. La victòria per majoria absoluta del candidat del Partit Popular, Juan Ignacio Zoido, li va situar durant 4 anys com a líder del principal partit de l'oposició en el consistori. Després de la celebració d'eleccions en 2015 va aconseguir l'alcaldia després d'un pacte entre el PSOE, Esquerra Unida i Participa Sevilla. El 15 de juny de 2019, en el Ple de Constitució de la Corporació Municipal, va ser reelegit Alcalde de Sevilla gràcies als 13 vots dels regidors socialistes.[3]

Referències[modifica]

  1. Juan Espadas. «¿Quién es Juan Espadas?». Diario de Sevilla, 03-06-2010. [Consulta: 13 juny 2015].
  2. «Sevilla llama a las puertas del éxito» (en espanyol europeu). [Consulta: 21 maig 2019].
  3. José Gallego Espina «Juan Espadas llega a la alcaldía renunciando a los 100 días de gracia». El Correo de Andalucía, 13-06-2015 [Consulta: 13 juny 2015].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Juan Espadas Cejas