Juli Obseqüent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Julius Obsequens)
Infotaula de personaJuli Obseqüent
Biografia
Naixementsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, escriptor, poeta Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle IV Modifica el valor a Wikidata)
Obra
Obres destacables

Juli Obseqüent (en llatí Iulius Obsequens) va ser un escriptor romà de l'antiga Roma, autor d'una obra anomenada Llibre dels Prodigis (Liber Prodigiorum). Res es coneix sobre la seva vida, però es creu que va viure al segle iv.

El Llibre dels Prodigis és un recull de textos que fan referència a fenòmens sorprenents, anomenats pels romans amb el nom de Prodigia, successos extraordinaris i sobrenaturals, que es creien manifestacions miraculoses del poder diví o advertències d'esdeveniments propers. L'obra està escrita de forma cronològica i narra fets ocorreguts en la història de Roma entre els anys 249 aC i 11 aC, i de forma més detallada a partir dels consolats d'Corneli Escipió Asiàtic i Gai Leli l'any 190 aC fins al consolat de Quint Eli Tuberó i Paul·le Fabi Màxim, l'any 11. Els textos es deriven en la seva major part de Titus Livi, i utilitza sovint les seves mateixes paraules. Joseph Juste Scaliger diu que aquesta obra l'hauria consultat Jeroni d'Estridó, que va viure al segle v.

Va ser imprès per primera vegada per l'humanista venecià Aldo Manuzio l'any 1508, segons un manuscrit avui perdut, que va pertànyer a Giovanni Giocondo. Edicions posteriors van ser impreses per F. Oudendorp (Leyde, 1720) i O. Jahn (1853).[1]

L'obra és molt citada pels interessats en la ufologia, que interpreten alguns dels prodigis esmentats en ella com a exemples de les aparicions que intenten rastrejar.

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 1-2. 

Enllaços externs[modifica]